Наблюденията на учените разкриват тревожна тенденция: Раковите заболявания, които обикновено

...
Наблюденията на учените разкриват тревожна тенденция: Раковите заболявания, които обикновено
Коментари Харесай

Ракът засяга все повече млади хора

Наблюденията на учените разкриват тревожна наклонност: Раковите болести, които нормално се срещат при възрастни хора, от ден на ден засягат тези под 50 години. Въпреки подобренията в скрининга и лекуването на рака, повишаването на ранните типове рак, изключително рак на дебелото черво, панкреаса и стомаха, обърква откривателите по света. Загадката е комплицирана и включва евентуални фактори като затлъстяване, диета и даже генетични вариации, само че една единствена причина към момента не е разпозната, пише Nature.

Преди 10 години Кати Анг, онколог в Медицинския център на университета Вандербилт, се натъква на млад пациент от Китай с тип рак, който нормално се среща при доста по-възрастни хора. Този случай не е индивидуален. Джордж Барето, хирург от Мумбай, намиращ се на другия завършек на света, видя сходна наклонност в своята среда и даде обещание да разбере аргументите за такива непредвидени диагнози.

Във връзка с тези трендове се обръща от ден на ден внимание на ранната диагностика на рака, изключително след такива нашумели случаи като смъртта на артиста Чадуик Боузман от рак на дебелото черво на 43-годишна възраст. Сега организациите предлагат скринингът да стартира още на 45-годишна възраст, а в някои общности и на 40. Тези старания са ориентирани към разкриване на рак на по-ранни стадии, макар че достъпът до такива процедури остава предизвикателство, изключително в отдалечените региони. Въпреки тези начинания, случаите на рак в ранен етап не престават да нарастват, което акцентира нуждата от по-ефективни тактики за неговата диагностика и лекуване, се казва в проучването.

Статистиката от целия свят към този момент е ясна: процентите на повече от дузина ракови болести се усилват измежду възрастните под 50-годишна възраст. Това нарастване варира в другите страни, но модели, основани на световни данни, предвиждат, че броят на ранните случаи на рак ще се усилят с към 30% сред 2019 година и 2030 г. В Съединените щати ракът на дебелото черво - който нормално поразява мъже в средата на 60-те или по-възрастни - се трансформира във водеща причина за гибел от рак измежду мъжете под 50 г. При младите дами това се трансформира във втората водеща причина за гибел от рак.

Изследванията на аргументите за този напредък са доста необятни, те учат всичко от генетични разновидности до въздействието на микробиома, общността от микроорганизми, живеещи в нашето тяло, върху неговото развиване.

Някои доказателства сочат, че измененията в метода на живот и диетата може да играят роля, само че учените са съгласни, че има голям брой фактори и са нужни по-изчерпателни и дълготрайни изследвания, с цел да ги разпознават.

От необикновен интерес за науката е проучването на въздействието на околната среда и метода на живот на бременните дами и евентуалното им въздействие върху риска от развиване на рак при техните деца, което акцентира нуждата от дълготрайни изследвания, които да обзет няколко генерации едновременно.

Стремежът на учените да схванат ранните форми на рак към момента надалеч не е завършил. Изследователи като Анг и Барето си сътрудничат в интернационален мащаб, обединявайки данни, с цел да получат по-ясни прозрения.

Междувременно онкологичните грижи за млади пациенти се приспособяват, обръщайки повече внимание на техните неповторими потребности и дълготрайните последствия от лекуването. Застъпничеството и осведомеността оказват помощ на от ден на ден младежи да получат по-ранни диагнози. Въпреки това, както показва Барето, пътят към разбирането и предотвратяването на рака в ранните му стадии е дълъг и изисква деликатно събиране на данни и проучвания.

Въпреки че учените към момента нямат доста отговори, стремежът им да ги намерят зависи от това да погледнат на рака през нова призма, разглеждайки освен сегашното, само че и въздействието на нашето минало и пренатална среда върху бъдещото развиване на заболяването.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР