Наблюдават се съществени различия в образователната структура на населението по

...
Наблюдават се съществени различия в образователната структура на населението по
Коментари Харесай

0.7% от ромите в Бургаско са висшисти, но близо 11% не са посещавали училище изобщо

Наблюдават се основни разлики в просветителната конструкция на популацията по етническа принадлежност, оповестиха от Национален статистически институт. Докато в Бургаско при самоопределилите се като българи на седем и повече навършени години 78.9% са с високо обучение (27.8% с висше и 51.1% със средно), то при популацията от турската етническа група с високо обучение са 40.8% (5.9% с висше и 34.9% със средно), а при ромския етнос относителният дял на този индикатор е 13.2%, надлежно 0.7% с висше и 12.5% със приключено приблизително обучение.

В съпоставяне с 2011 година и при трите съществени етнически групи се следи позитивна наклонност на увеличение на абсолютния брой и относителния дял на лицата със приключено висше и приблизително обучение. За 10 години делът на популацията със приключено висше обучение нараства от 0.2 на 0.7% измежду ромската етническа група, от 2.6 на 5.9% измежду турската и от 21.7% през 2011 година на 27.8% през 2021 година измежду самоопределилите се към българската етническа група.

От лицата на 15 и повече навършени години в никакъв случай не са посещавали учебно заведение 0.4% от самоопределилите се към българската етническа група, 1.9% от турската и 10.8% от ромската етническа група.

Децата в наложителна учебна възраст (7 - 15 навършени години), останали отвън просветителния развой, са 8.3% при ромската общественост, 2.9% при турската и 1.2% от самоопределилите се към българската етническа група в тази възрастова група.

Грамотността се дефинира като умеенето да се чете и написа с схващане на прочетеното и написаното. Към 7 септември 2021 година 14.8% от самоопределилите се към ромската етническа група на възраст 9 и повече навършени години са необразовани. Този дял е 3.1% и 0.8% надлежно за самоопределилите се към турската и българската етническа група.

Данните за икономическите характерности на популацията се отнасят до ситуацията на лицата на пазара на труда през седмицата, предхождаща сериозния миг на преброяването - 31 август - 6 септември 2021 година.

Налице са обилни разлики във връзка с присъединяване на пазара на труда на лицата от другите етнически групи. Най-висока е заетостта във възрастовата група от 15 до 64 навършени години при българската етническа група с коефициент на претовареност 65.7%, а най-нисък е този индикатор при ромската етническа група - 27.2%.

Безработицата е най-висока измежду самоопределилите се от ромската етническа група. Повече от половината (47.8%) от стопански дейните лица от този етнос са били безработни през следения интервал. Всеки шести стопански деен на възраст 15 - 64 навършени години от турската етническа група също е бил незает през следения интервал. Най-нисък е този индикатор при самоопределилите се от българската етническа група - 8.3% от стопански дейните лица.

Незаетите и неучастващи в обучение на възраст 15 - 29 навършени години през следения интервал варират от 19.0% за българската етническа група, 36.9% за турската до 62.0% за ромската.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР