Наблюдава се увеличение на респираторните инфекции, заяви пред БНР проф.

...
Наблюдава се увеличение на респираторните инфекции, заяви пред БНР проф.
Коментари Харесай

Пикът на грипа се очаква в края на февруари

Наблюдава се нарастване на респираторните инфекции, съобщи пред БНР проф. Тодор Кантарджиев – консултант на Столична община по здравни въпроси. Той чака епидемиологично разпространяване на грипа през декември, а пика на болестта в края на февруари – началото на март.
Миналата седмица в Националния център по заразни и паразитни заболявания беше типизиран първият грипен вирус – вид А. Най-вероятно това ще бъде преобладаващият вариант, уточни в предаването " Преди всички " проф. Кантарджиев. По думите му към този момент разпространяването е единствено клъстерно.
" Грипът и огромна част от вирусните инфекции, присъщи за есента и зимата, водят до понижаване на имунитета. Това обаче не би трябвало да кара хората да влизат в другата прекаленост – голословно да употребяват имуностимулатори. Всеки имуностимулатор би трябвало да се взима след консултация с доктор и да не се взима непрекъснато, тъй като това изтощава имунната система ", предизвести специалистът.
Проф. Кантарджиев акцентира, че грипният вирус се подценява, а той води до бактериална пневмония при всеки десети болен и до вирусна грипна пневмония, която изисква болнично лекуване, при 1 от 1000 души. Той добави, че в последните месеци се следи изостряне на хроничните синузити.
Специалистът напомни, че противогрипните ваксини са безвъзмездни за хората над 65-годишна възраст. В някои аптеки към момента се продават такива ваксини за останалите искащи. За деца и младежи до 19 години пък към този момент има нова грипна ваксина – жива ваксина, която се капе в носа, уточни проф. Тодор Кантарджиев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР