Наблюдава се ръст в популацията на кърлежите - има и

...
Наблюдава се ръст в популацията на кърлежите - има и
Коментари Харесай

Д-р Шанков пред GlasNews: Наблюдава се бум на кучета, ухапани от кърлежи

Наблюдава се растеж в популацията на кърлежите - има и взрив на ухапани от кърлежи, както хора, по този начин и животни. Липсата на минусови температури е причина кърлежите да стартират да се развъждат, изключително в териториите на околоблоковите пространства. Специалистите отдават това на интервала от годината, само че припомнят, че заплахата не е за подценяване поради вероятността от заразяване с лаймска болест.

Кърлежите се крият в горите и парковете, само че постоянно могат да се появят и в градината на дома ви - в тревата, в храстите или в друга растителност. От там те се придвижват върху животни или хора и нападат меките елементи на кожата. Паякообразните се прикрепват с хоботче към кожата и последователно се вкопават в нея, с цел да смучат кръв. Именно тогава те могат да ни предадат рискови заболявания.

Какви рискове крие ухапването от кърлеж, можем ли и по какъв начин да избегнем " кърлежова " офанзива върху домашните ни любимци - д-р Костадин Шанков дава отговор на тези и още любопитни въпроси.

- Д-р Шанков, в последно време се следи взрив на животни, ухапани от кърлежи. Какви заболявания крият те и какъв брой рискови са за домашните ни любимци?

- Вярно е, че се следят по-голям брой кучета, ухапани от кърлежи. Причините са доста, само че истината е, че всяко захапване носи със себе си риск. Първо - самото захапване може да провокира реакция у кучето, която да се изяви като тип дерматит със сърбежи, понижаване на апетита, раздразнение, дискомфорт, изключително в случай че кърлежът не бъде остранен навреме. Самите болести, които се придвижват от кърлежи са три съществени, това са бабезиозата - при нея клиничните признаци са нараснала температура, уязвимост, бледи лигавици, нарастване на далака и засягане на черния дроб, което се показва под формата на жълтеница. Ако бабезиозата не се открие в точния момент и стане хронична, тогава може да бъде животозастрашаваща за животните. Второто заболяване е ерлихиоза - демонстрира се 8-10 дни след заразяването, като признаците са леки, не са характерни за самото заболяване. Те включват понижен вкус, нараснала температура, увеличени лимфни възли, тайни от очите и носа. Признаците на острата форма отшумяват за 1-2 седмици, даже и без лекуване, само че характерното тук е, че животните могат да станат преносители. Третата болест е лаймската - преносителите са разнообразни типове кърлежи. Клиничните признаци при кучетата са куцота, нараснала температура, липса на вкус, заспалост, увеличени лимфни възли и мъчителни стави. Редките форми на това заболяване удрят бъбреците и нервната система на животните. Диагнозата се слага на база на клинични данни и кръвни проучвания. За битката с лаймската болест напоследък има опити за създаване на ваксина, само че за жалост тя към момента не е налична в България, а и нейната сигурност не е на 100 % доказана.

- Можем ли да предотвратим ухапването от кърлеж? Знаем, че се продават разнообразни типове хапчета, каишки и капки срещу кърлежи, само че не всички обаче работят.

- Има разнообразни разновидности - хапчета, каишки, капки за накапване и други прахообразни препарати. За жал безусловно нищо не дава 100 процентова гаранция, че домашните любимци ще бъдат защитени. Веднага давам образец - има препарати, които в другите райони у нас въздействат по-различен метод. Един и същи артикул може да има супер добър резултат в Североизточна България, само че за сметка на това в Югозападна България този препарат може да защищава единствено от бълхи. Има чисто климатични и микроклиматични условия, които въздействат на самите препарати. Това, което сигурно можем да кажем е, че в случай че кучето се търкаля, жестоко казано, в огромна популация от кърлежи, няма безусловно нищо, което да може да го защищити. Най-важното е след всяка разходка да прегледаме животното.



 Image by

- Как елементарно да премахнем кърлеж от домакински любим? Можем ли да сторим тази " процедура " сами или наложително следва да се обърнем към експерт?

- За разлика от общоприетото - въртене на кърлежа, мазане с масла и така нататък, истината е, че единственият верен метод да опитаме да махнем кърлеж, в случай че той не е съществено забит в тялото, става посредством издърпване благодарение на тънка пинсета, която би трябвало да захване компактно и крепко хуботчето на кърлежа - там, където то се е забило в тялото, и да бъде издърпано деликатно нагоре. Това се прави, с цел да не може кърлежът да провокира " повръщане " и да аргументи болест. Ако кърлежът е съществено забит и не можем да го премахнем елементарно - най-хубавият вид е да посетим ветеринар, който да го в профил. 

- Колко коства " процедурата " по премахване на кърлеж при ветеринарен доктор?

- Никой не може да каже характерна цена за унищожаване на кърлеж, защото зависи от мястото и от сложността на това, което би трябвало да се извърши - дали единствено да се извади кърлеж или има останало хуботче в тялото. Вероятно в границите на 15-20 лв. е междинната цена.

- А би трябвало ли да се създадат проучвания на домашните любимци, в случай че открием кърлежи по тялото им?

- Да, след седмица е добре да създадем цялостна кръвна картина на животното, в случай че сме разкрили кърлеж, който след това сме отстранили, с цел да сме сигурни, че кръвните индикатори са в норма и не подсказват за заболяване.



on Freepik

- Има ли вид кърлеж, забил се в тялото на куче, да се трансферира върху човешко тяло?

- Всеки кърлеж, който е " напит ", се изпуска от гостоприемника. Разбира се, че постоянно има вид кучето да внесе кърлеж у дома, който не се е забил в него и оттова да се прехвъли на човек. Затова, както споделих, е добре да ревизираме животните след разходка.

- Къде най-често се забиват кърлежите върху кучетата?

- Най-често кърлежите се забиват по елементарно наличните места - лапите, долната страна на корема, муцуната. Ако кучето е с гъст косъм, това става и на едва окосмените места от тялото - вътрешната страна на ушите, слабините. Кърлежите елементарно се закрепят и на гърба на четириногите. Можем умерено всеки ден да минаваме с гребен кучето - по-този метод, в случай че има нещо по него, ние можем да го свалим в ранна фаза.



on Freepik

- Какво друго е добре да знаем за домашните си любимци през летния сезон?

- Има няколко съществени неща. Трябва да ги пазим от слънчасване, животните слънчасват доста по-лесно от хората. Трябва да им осигуряваме сянка, прясна вода и в никакъв случай не трябва да ги разхождаме по парещ асфалт или камъни, защото лапите им са чувствителни и доста елементарно могат да изгорят, а това ще им аргументи болежка и дискомфорт.

- Гледах забавно ваше видео в TikTok, в което давате препоръки за хранене на кучетата през лятото. Бихте ли споделили още веднъж тези препоръки за читатели на GlasNews.bg?

- Относно храненето през лятото - нещата, които би трябвало да знаем, са няколко и са забавни. Трябва да даваме на кучетата леки меса - това разрешава по-лесното асимилиране на храната. Прясната вода е наложителна. А в случай че вървим на море - би трябвало да знаем, че някои кучета обичат да пият солената вода, което може да докара до разстройство. След 24 часа би трябвало този проблем да е отшумял, а в случай че не е - обърнете се към ветеринарния си доктор, защото може да премине към хронично положение или до обезводняване, което в топлото време е сериозен проблем за животните.
   View this post on Instagram

Д-р Костадин Шанков е ръководител на пловдивското Киноложко сдружение. Той е високо скъп ветеринарен доктор, интернационален арбитър и уредник на десетки интернационалните изложения. Специалист е по диетология и хранителни добавки на домашни любимци.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР