Наблюдава се намаляване на разпространението и тежестта на протичане на

...
Наблюдава се намаляване на разпространението и тежестта на протичане на
Коментари Харесай

Без противоепидемични мерки

Наблюдава се понижаване на разпространяването и тежестта на протичане на коронавирусната зараза у нас. В тази връзка към сегашния миг няма да бъдат издавани заповеди за въвеждането на противоепидемични ограничения.

Към 16 ноември 2022 година 14-дневната заболяемост в страната е 69,62 случая на 100 хиляди население, като продължава регистрираният от средата на месец октомври спад в броя на новорегистрираните лица.

Към днешна дата броят на приетите в болница с COVID-19 пациенти е 541, като 59 от тях са настанени в структури за интензивно лекуване.

Натоварване на здравната система не се регистрира, доколкото ангажиран е 4,8% от потенциала на болничните кревати по отношение на избраните за лекуване болнични кревати през предходните пандемични талази. Отчита се спад с 20% на броя новохоспитализирани лица на седмична база от началото на месец ноември.

С оглед навлизането в есенно-зимния сезон и растежът на заболяемостта от остри респираторни болести, районните здравни инспекции следва да осведомят лечебните заведения и прецизно да наблюдават за спазването на ограниченията по предварителна защита и надзор на вътреболнични инфекции.

Министерството на здравеопазването продължава да следи развиването на пандемията и при регистриран напредък още веднъж ще се разиска въвеждане на противоепидемични ограничения с оглед запазване здравето на обществото и понижаване на въздействието на коронавирусната зараза върху здравната система, както и за недопускане едновременното епидемиологично разпространяване на две болести с пандемичен капацитет – грип и COVID-19.

Ваксинацията против COVID-19 и грип остава най-сигурният метод да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дълготрайни последствия за здравето.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР