Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)

...
Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)
Коментари Харесай

Наблюдателите на ОССЕ констатираха проблеми на изборите в Киргизстан

Наблюдателите от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) обявиха, че са отчели голям брой обилни процедурни проблеми по време на преброяването на гласовете, подадени на вчерашните президентски избори в Киргизстан, само че похвалиха безинцидентното предаване на властта в някогашната руска република, съобщи Ройтерс.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Vladimir Voronin
Сооронбай Жеенбеков, протеже на досегашния президент Алмазбек Атамбаев, завоюва вчерашното гласоподаване с към 55 на 100 - повече от плануваното съгласно изследванията. Опозиционният водач Омурбек Бабанов призна провалянето си, само че съобщи, че ще проверява нередностите.

Изборите бяха считани за инспекция на стабилността на централноазиатската страна, в която Русия към момента има доста въздействие. Двама предходни водачи бяха свалени при протести, напомня Ройтерс.

ОССЕ отбелязва, че претендентите са можели като цяло да водят предизборната си акция свободно. Продължават да провокират терзание случаите на корист с публични запаси, оказване на напън върху гласоподавателите и пазаруването на гласове.

Изборите " способстваха за укрепването на демократичните институции, като осигуриха предаване на властта по легален път ", се споделя в изказването на задачата на ОССЕ, представено от Ройтерс.

Очаква се резултатите от изборите да бъдат доказани до седмица. Ако резултатите не бъдат оспорени, това ще бъде първият случай на спокойно предаване на властта сред президенти, управлявали Киргизстан в продължение на цялостен мандат.

И двамата претенденти са на сходни позиции по главните политически въпроси - те желаят световна страна и поддържане на близки връзки с Русия в район, където Москва се конкурира за въздействие с Пекин и Вашингтон.

Жеенбеков и Бабанов обаче съставляват ползите на съперничещи си групи и кланове, които се борят за достъп до властта и държавните запаси на Киргизстан. Досегашният президент Алмазбек Атамбаев, който се сближи с Москва по време на шестгодишното си ръководство, евентуално ще резервира доста въздействие, отбелязва Ройтерс. Социалдемократическа партия на Киргизстан на Атамбаев и Жеенбеков е най-голямата парламентарна мощ и управлява съдружното държавно управление. Жеенбеков е заречен да продължи политиката на предшественика си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР