Наближаваме ли платото на лятната Ковид вълна?"Това, което виждам от

...
Наближаваме ли платото на лятната Ковид вълна?"Това, което виждам от
Коментари Харесай

Любомира Гломб: Ковид-19 не е обикновено грипче и е 2 пъти по-сериозен

Наближаваме ли платото на лятната Ковид вълна?

"Това, което виждам от другите страни, е, че по-скоро не се образува плато, а се доближава един връх, който след това бързо спада. Гледам стрелката, която е на нашия уебсайт - НЦЗПБ, тя е към момента нагоре. Никой не знае още какъв брой нагоре ще е, тъй като нашата страна е особена в своето положение, при нас множеството хора разчитат на натурален имунитет, единствено 30% сме ваксинирани ", сподели вирусологът доцент Любомира Николаева-Гломб в студиото на

Тя акцентира, че страните, с които се съпоставяме, са ваксинирани на 70-80%.

"Сравнението става на друга база, което води до неточности в изводите. Засега нещата се развиват релативно по проект. Виждаме, че заболеваемостта и броят на приетите в болница пораства. Броят на лекуваните в интензивния бранш също пораства. Далеч е от тези няколкостотин, които сме виждали, само че кому са нужни тези жертви. Ние към този момент имаме задоволително богат боеприпас и от познания, и от оръжия против Ковид-19 ", безапелационна е доцент Гломб.

Тя напомни, че страната ни е с най-висока смъртност.

"Човешкият живот е един единствен и той би трябвало да е най-голямата ни полезност. Не би трябвало да се помиряваме, че жертви ще има. Ако тези жертви могат да бъдат избегнати - за какво не вземем ограничения. Това може да се реализира посредством обучение, посредством показване на научните доказателства, които не са малко ", добави вирусологът.

А по думите ѝ сега преобладаващият вид е BA.5.

"От "обикновеното грипче " умират към 50 000 индивида. Грипът е една сериозна болест. Тези, които си мислят, че карат грип на крайник, грубо се лъжат. Те карат елементарна простуда. Не се изследват и не знаят, че това, което карат, не е грип. Ковид-19 не е "обикновено грипче " и е 2 пъти по-сериозен. Много от съпътстващите болести са подли и си демонстрират главата, едвам когато е късно. Вариант Омикрон BA.5 протича по-леко, само че това се отнася за хора, които са здрави и без съпътстващи болести ", отсече доцент Любомира Николаева-Гломб.

Попитана дали Ковид-19 продължава да не е рисков за децата, тя отговори: "Тази мантра, че вирусът не е рисков за децата, важеше в първите месеци на пандемията. Това към този момент не е по този начин. Заради това се работи толкоз доста за ваксини, които да са подобаващи за детската възраст, тъй като има деца с съпътстващи болести. "

Тя призна, че не е последовател на съкращаването на периоди за изолираност и карантина. А разновидността, локализирана в Индия досега, доцент Гломб разяснява по този начин: "Страхът е най-лошият консултант, тъй като той ни кара да вършим под паника дейности. Най-добре е да се образоваме, да се готвим за тежкото, а да се надяваме за лекото. За момента този вид той си седи в Мумбай. Регистриран е на някои места в Европа, само че не може да се пребори с BA.5. "

Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР