На заседанието си в петък Централната банка на Русия (РЦБ)

...
На заседанието си в петък Централната банка на Русия (РЦБ)
Коментари Харесай

Руската централна банка понижи основната си лихва до 7,25%

На съвещанието си в петък Централната банка на Русия (РЦБ) понижи главния си лихвен % с четвърт процентни пункта до 7,25%, цитирайки рекордно ниската инфлация в страната и означи, че евентуално ще завърши до края на годината с цикъла на разхлабване на лихвените ставки, оповестява ТАСС.

Съветът на шефовете на банката взе решение да понижи главната съветска рента до 7,25% от 7,25%, понижавайки по този метод основната си лихвена ставка за осми път от началото 2017-а година насам. За последно РЦБ понижи лихвата с 25 базисни пункта до 7,25% на съвещанието си през февруари.

" В актуалната икономическа среда Руската централна банка ще продължава да понижава главния си лихвен % и ще приключи прехода към неутрална парична политика до края на 2018-а година ", се показва в публично изказване на банката след края на днешното съвещание.

Това значи, че РЦБ може да придвижи основната си рента по-близо до диапазона сред 6 и 7 процентни пункта по-рано от в началото плануваното, защото инфлацията в страната се стабилизира под целевото равнище от 4 на 100.

Второто за актуалната година намаление на главната съветска рента беше изцяло предстоящо, откакто месец по-рано шефът на централната банка Елвира Набиулина разгласи, че ще предложи сходно понижаване на лихвения % на съвещанието през март.

РЦБ означи, че годишната инфлация в Русия, която се намали през февруари до рекордно ниски равнище за постсъветската епоха от едвам 2,2%, евентуално ще се усили през втората половина на 2018-а година и ще успее да се приближи до целевото равнище от 4 на 100.

Централната банка също по този начин повтори своята прогноза за напредък на съветския БВП с сред 1,5% и 2,0% през актуалната година.

" Общият мироглед на РЦБ за растежа на съветската стопанска система остава неизменен. В същото време Централната банка леко увеличи прогноза цена на петрола за своя базисен стопански сюжет ", се показва в днешното изказване на банката, само че без да се цитират съответни числа.

Следващото съвещание на борда на шефовете на РЦБ е планувано за 27-и април.

Руската рубла съвсем не реагира на днешното изцяло предстоящо решение на централата банка и даже означи страхливо повишаване след края на съвещанието. Щатският $ се намалява с 0,19% от 57,16 рубли към 56,94 равнището, до момента в който еврото се търгува съвсем без смяна към 70,40 рубли.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР