На заседанието на парламентарната комисия по енергетика от 23 март

...
На заседанието на парламентарната комисия по енергетика от 23 март
Коментари Харесай

Станислав Тодоров: „Бобов дол“ и „Брикел“ са частни. Съдбата им е в техни ръце! Без КЕВР

На съвещанието на парламентарната комисия по енергетика от 23 март 2022 година, излъчено непосредствено в пита-Радио К2, във и по Радио К2 на 93.9MHz, Илиана Беновска и националният представител от Движение за права и свободи Рамадан Аталай зададоха въпроси на ръководителя на КЕВР Станислав Тодоров за огласеното от финансовото вице Асен Василев да закрие ТЕЦ-овете „ Бобов дол “ и „ Брикел “. Ето какво попитаха Аталай и Беновска:

Рамадан Аталай: Вицепремиерът сподели, че ще закрива топлоелектрически централи, имайте поради „ Бобов дол “ и „ Брикел “. Като отчитате всички тези количества, които до момента сте употребили от „ Бобов дол “ и това, което вероятно в газовия бранш, което няма да получите през „ Булгаргаз “, до каква степен ще въздейства върху цената на топлофикациите, тъй като те употребяват газ? Знам и отговорите, които ще ми отговорите! Моята концепция е нека Вие да отправите вярното обръщение към министър-председателя и по-големия министър-председател Асен Василев, че не е тяхна работа да се намесват в енергетиката!

В отговора си ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров не засегна тематиката за желанието на Асен Василев да закрие ТЕЦ-овете „ Брикел “ и „ Бобов дол “. Беновска помоли Тодоров да каже мнението си, само че ръководителят на енергийната комисия Радослав Рибарски не й даде думата. Ето какво се случи:

Илиана Беновска: Прощавайте, може ли да отговорите за „ Бобов дол “ и „ Брикел “, интересува ни нас, публицистите!

Радослав Рибарски: Не можете, г-жо Беновска, въпроси задават депутатите!

Илиана Беновска: Да, само че господин Аталай зададе въпрос за „ Брикел “ и „ Бобов дол “!

Радослав Рибарски: Г-жо Беновска, апелирам Ви!

След съвещанието на комисията Беновска зададе въпроси на ръководителя на КЕВР Станислав Тодоров. Ето неговите отговори:

Илиана Беновска: Здравейте, господин Тодоров! Бихте ли коментирал апелите на Асен Василев да закрие ТЕЦ-овете „ Бобов дол “ и „ Брикел “? Как ще се отрази това на енергийния микс и на националната сигурност?

Станислав Тодоров: Думите на министър Василев няма да мога да разясня! Това, което мога да разясня, е, че с цел да имаме свободен и идентичен пазар на всички участници – всички участници би трябвало да дават отговор на същите условия!

Илиана Беновска: Не, това хубаво! Но Асен Василев го разгласи обществено, че желае да се закрият „ Бобов дол “ и „ Брикел “! Не знам какъв е критерият, коментирано ли е с Вас това?

Станислав Тодоров: В качеството на регулатор не мога да разясня проектите на държавното управление!

Илиана Беновска: А енергийният микс, по какъв начин ще се оформи, в случай че се закрият тези две централи? Нали знаете, че едната обезпечава София с електрическа енергия, а другата Източна България!

Станислав Тодоров: Нито „ Бобов дол “, нито „ Брикел “ вземат участие в енергийния микс на контролиран пазар!

Илиана Беновска: А обезпечаването на електрическа енергия за София, за Гълъбово и този район?

Станислав Тодоров: Това е въпрос към ЕСО!

Илиана Беновска: Тоест, КЕВР нямате отношение, и като ръководител на КЕВР, към това, към философията?

Станислав Тодоров: Те са частни предприятия, които продават електрическата енергия си на свободния пазар! И тяхната орис е напълно в техни ръце!

Илиана Беновска: На свободния пазар се продават доста неща и от страна на частни магазини за хранителни артикули. Това какво значи, частната и държавната благосъстоятелност при вас са разнообразни?

Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР