На заседанието днес не станаха ясни мотивите на кадровиците за

...
На заседанието днес не станаха ясни мотивите на кадровиците за
Коментари Харесай

Висшият прокурорски съвет отказа да отстрани прокурор Сулев, разследвал Петьо Еврото

На съвещанието през днешния ден не станаха ясни претекстовете на кадровиците за отхвърли им да отстранят Сулев, заяви " Лекс ". Той се яви с юрист Костадин Костадинов, с цел да бъде изслушан от колегията във връзка импортираното преди две седмици искане на и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов за краткотрайното му премахване от служба, поради привличането му в качеството му на обвинен. И след чуването, което се организира при закрити порти, ПК разгласи единствено, че не го отстранява от служба.

През есента на предходната година Константин Сулев беше упрекнат в длъжностно закононарушение, а преди три седмици обвинителният акт против него беше импортиран в Софийския градски съд.

Според обвиняването прокурорът е направил закононарушението от 30 май до 1 юни предходната година с пет действия. Прокуратурата твърди, че Сулев е нарушил, а също по този начин и не е извършил свои служебни отговорности, с цел да набави полза за някогашния основен прокурор Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация против него в медиите, както и за да аргументи щета на Петьо Петров, прочут като Пепи Еврото, и на Кристиян Христов. Христов е един от забърканите в схемата " Осемте джуджета " за завземането на бизнеса и имуществото на Илия и Явор Златанови. Миналата година той беше задържан преди да даде конференция, на която обещаваше да направи разкрития за връзките си с Петьо Петров и някогашната му брачна половинка Любена Павлова. Признанието му пристигна след роман на Павлова пред " Антикорупционния фонд ", която пък сподели, че Петьо Петров е писал заплашителното писмо до някогашния към този момент основен прокурор Иван Гешев. Христов на собствен ред съобщи, че е работил няколко години за Павлова и Петров и бил принуждаван да прави " какви ли не неща, които не са морално ОК, не са законни и т.н ".

Обвинението, за което прокурорът Сулев е изправен пред съда, планува от 1 до 8 години затвор, като съгласно прокуратурата от него са могли да настъпят немаловажни нездравословни последствия - нелегално засягане правата на жители и уронване престижа на прокуратурата.

Първоначално избраният арбитър по делото Стоян Михов си направи отказ. Той е от Софийския областен съд, а сега командирован в Софийски градски съд. Поради това е в колегиални връзки със Сулев, като двамата се познавали и персонално. За да бъдат избегнати каквито и да е подозрения в безпристрастността на съдията, той се води.

Делото беше разпределено на нов арбитър - Лилия Георгиева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР