На заседание на Комисията по културата и медиите в НСДепутатите

...
На заседание на Комисията по културата и медиите в НСДепутатите
Коментари Харесай

Кибер терорът срещу „Труд“ влезе в парламента

На съвещание на Комисията по културата и медиите в Народно събрание
Депутатите предложиха спецслужбите да бъдат изслушани по проблема, министър Рашков също да отговори на сложени въпроси

Главният редактор на в. „ Труд “ Петьо Блъсков срещна депутатите от парламентарната Комисия по културата и медиите с кибер терора над електронното издание на „ Труд “, който продължава повече от шест месеца. Той уточни, че медията е подложена на ежедневен и тенденциозен кибертерор, невъобразим в България по мащаб и изчерпателност, невиждан по своята постоянност, дълготрайност и целеустременост.

Кибератаките затрудняват извънредно работата на уеб страницата, което основава съществени проблеми както за читателите, по този начин и за доставчиците на интернет услуги, които са принудени да лимитират услугата, заради блокираните на трафика им, което визира задачите им търговски мрежи им и всички техни клиенти, както и на „ Труд медиа “.

Главният редактор на „ Труд “ уточни, че това са незаконни действия и заради този факт притежателят на медията е внесъл следващ сигнал до профилираната прокуратура. В същото време по сходен различен сигнал, който бе импортиран от „ Труд медиа “ в прокуратурата, към този момент четвърти месец няма резултат от инспекциите на чиновници на Министерство на вътрешните работи. Това е извънредно тежко закононарушение против свободна и самостоятелна медия и е рисков развой, изцяло несъответстващ със законите и полезностите в една европейска страна, сподели Блъсков.

Депутатите получиха копие от жалбата, както и подробни материали, в които се разказва развиването на кибертерора в последните месеци.

„ Българските депутати би трябвало да оказват помощ и да поддържат по някакъв метод следствието и установяването на тази група или каквито са тези хакери, може би да не са единствено хакери. Имаме съществени съмнения, че това е проведено по различен метод. И това безучастие на службите ме кара да си мисля в тази посока. Ресурсът за тези офанзиви не е във опциите на никоя хакерска група – от юли насам терорът като цена надминава към милион и половина $. Група с сходни благоприятни условия, запаси, може, в случай че няма задоволително отбрана, да нанесе колосални вреди на институции и прочие Днес внесохме втора тъжба в прокуратурата. Първата е октомври и до момента нула резултат. Вчера изтече срокът, в който трябваше проверяващата фигура от Министерство на вътрешните работи да завърши следствието – нула резултат. Не са ни потърсили изобщо, потърсили са единствено нашия IT експерт. Разговорът им е завършил по този начин: " Момче, нали знаеш, че нищо няма да открием “, описа Блъсков пред комисията.

„ Ние не разясняваме наличието на медията. Имаме ослепителен образец за посягане на словото. Терор имаше по времето на служебния министър Минеков, който беше сложил под опасност излизащ брой на вестник Труд “, уточни Димитър Николов, член на комисията.

По думите му с изключение на сигнала за " Труд ", той има данни и за други по-малки медии, които са станали обект на посягане и даде образец с вестник, чиято " глава " е била открадната и употребена за основаването на страница в обществените мрежи, която бълва подправени вести.

„ Службите бягат от казуса, а той ще се задълбочава поради войната. Създава среда за подправени вести. Говорим за нов закон за радио и телевизия, само че би трябвало да приказваме за нов закон за радиото, малкия екран и електронните медии. Трябва да окажем подпомагане, с цел да си свършат работата службите “, обърна се той към ръководителя на комисията Тошко Йорданов.

От своя страна Ива Митева, зам.-председател на Народното събрание, направи предложение сигнал за случая на „ Труд “ да бъде изпратен в Народното събрание и по тематиката да се направи съвещание на комисията за спецслужбите.

„ Спецслужбите да бъдат извикани и да дават отговор на въпроси. Ще беседвам с ръководителя на комисията, с цел да предизвикаме съвещание, на което това да се случи. Отделно към министър Рашков да се зададе въпрос, да забележим какво ще отговори в пленарна зала “, предложи решение тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР