На закрито заседание в Европейския парламент в Брюксел днес (27

...
На закрито заседание в Европейския парламент в Брюксел днес (27
Коментари Харесай

Петков в Брюксел: 20 души са в основата на корупцията в България

На закрито съвещание в Европейския парламент в Брюксел през днешния ден (27 януари) министър председателят Кирил Петков е споделил, че 20 души са в основата на корупцията в България. Това описа самият той, като се похвали, че е почувствал оптимизма на евродепутатите, че за първи път в България следят същинско политическо предпочитание за справяне с корупцията.

Петков взе участие в съвещание на мониторинговата група „ Демокрация, правова страна и съществени права “ единствено час откакто тя излуша основния прокурор Иван Гешев. За разлика от Гешев, който разказа ускорено утежняване на върховенството на закона в България, министър председателят открои доверието, че новото държавно управление е готово за промени.

Спорад Петков, евродепутатите са били сюрпризирани от равнището на подготвеност на държавното управление за смяна.

Той обаче добави, че измененията би трябвало да са в границите на закона, което лишава време.

Запитан по какъв начин се отнася към настояването на основния прокурор за потреблението на новия европейски механизъм за върховенстото на закона за засилен мониторинг върху България, той даде да се разбере, че не се притеснява от никакъв мониторинг.

„ Много бих се радвал да има оптимално засилен мониторинг. Колкото повече, толкоз по-добре “, сподели министър председателят, като незабавно обаче репликира, че казусът в България е в прокуратурата.

„ На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре. Какъвто и език да употребявате, единствено като видите обстоятелствата, се вижда, че не работи. Точка “, сподели той, добавяйки „ няма по какъв начин да излъжете европейските институции с положителни думи, хората са задоволително интелигентни да схванат, в случай че нещо е подправено “.

По негови думи България е предложила в Националния проект за възстановяне и развиване основният прокурор да няма „ единствено Господ над главата му “, а да има арбитър, който да извършва краткотрайно ролята на прокурор, а по-късно ще може да се върне на работа като арбитър.

Той казо също, че желанието на ръководещата коалиция е ролята на основния прокурор да се промени напълно, като той стане админ.

„ Въпрос на време е. Трябва самообладание, всички наши гласоподаватели да не се фрустрират, ние сме на месец и половина “, сподели той.

Запитан дали евродепутатите са повдигнали въпроса за Делян Пеевски и американските наказания по закона Магнитски, Петков сподели, че непосредствено тематиката не е била засягана, само че той е споделил, че „ хората, които са в основата на корупцията в България са несъмнено 20 индивида “.

Запитан за какво е допустимо Пеевски, въпреки и под наказания, да продава парцели за милиони, Петков уточни „ Това е по този начин, за мен също е голямо удивление “.

Запитан дали има доверие в службите, той сподели, че имало проблеми с „ кадруването надолу “ по всичките етажи, че следва дълга промяна и че тя би трябвало да се прави по разпоредбите.

Запитан дали тези 20 души знаят, че държавното управление ги е разпознало като основа на корупцията, той напомни свое изявление по времето когато беше длъжностен министър, в което показва, че четири от фирмите в ББР са номинално свързани и има данни, че са на Пеевски.

„ Ето ви единия човек “, сподели той, като предизвести, че не би трябвало да се бърза с обвиняванията, с цел да не се стигне до състояние, при което „ страната да им заплати обяда “.

С ангажимента, че не би трябвало да нарушава конфиденциолността на съвещанието, Елена Йончева, която е единственият български евродепутат, член на мониторинговата група, изрази удовлетворение от извършения разговор.

Според Йончева, в Европарламента има доста огромни упования от новото българско държавно управление. Тя изясни, че за европепутатите е мъчно да проумеят големите средства, които се генерират от корупция в България, с които се купуват политическо въздействие, правосъдно въздействие, медии.

https://euractiv.bg/
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР