На загадката Кой е Сава Попов опитват да отговорят кураторите

...
На загадката Кой е Сава Попов опитват да отговорят кураторите
Коментари Харесай

Кой е Сава Попов, или как се отключва личен архив

На загадката " Кой е Сава Попов " пробват да отговорят кураторите Антон Стайков и Свобода Цекова посредством три взаимно допълващи се метода. Първо, с книга. Тя стартира с емигрантската история на бащата на Сава Попов в Съединени американски щати, включва безчет фотографии, бележки, илюстрации, писма, преплитащи се сюжети и приключва с текст от дневник, в който четем за саденето на касис и за излитането на " Аполо 12 " към Луната. Второ, с истинска галерия в Музея на хумора и сатирата в Габрово, която разкрива в документален маршрут от 27 стъпки артефактите от живота на Сава Попов. Трето, с цифров списък на адрес savapopov.humorhouse.bg, към който препращат и кодове в книгата.
Книгата на Свобода Цекова и Антон Стайков Фотограф: Росина Пенчева
Сава Попов (1914 - 1981) е публицист, публицист, основател и основен редактор на вестник " Стършел " в интервала сред 1940 и 1941 , когато е спрян от цензурата. Автор е на книгите " Дяволите в зимника ", " Дядо Господ по земята ", " Прости приказки ", само че най-известното му произведение е " Хитър Петър ". Подходът му към героя е да приспособява, да допише, да надгради неизвестен фолклорен източник посредством жанра " авторски преразказ ". Класически образец за това са Братя Грим, а в българската литература - Николай Райнов и Светослав Минков. Кратките хумористични четива с елементарни поучения са желани от всеобщия четец в България във времето на Сава Попов. Той изследва и събира историите от сборници с национални умотворения, само че има и авторски намеси, като постоянно сменя функциите на героите - именития източен влъхва Настрадин Ходжа и съобразителния българин Хитър Петър. За цялостното влияние и триумф на книгите способстват и художниците оформители и илюстратори, последният от които е Илия Бешков, който не доживява последното издание.
Сава Попов с макета на " Литературен фронт ", май 1964 година Фотограф: Тодор Славчев
Възпитателното влияние на литературата по това време е заложено и в " Дяволите в зимника " и " Хубавицата муха " - други, по-ранни илюстрирани творби на Попов. Те адресират обществени проблеми като персоналната хигиена или пък една прекомерно публикувана при започване на ХХ век процедура - използването на алкохол от деца.
Корица на " Хитър Петър ", изд. " Български публицист ", 1958. Автор Сава Попов, илюстрации Илия Бешков
Сътрудничеството сред Сава Попов и Илия Бешков се разпростира и посредством друга общественополезна самодейност - вестник " Стършел ". Преди нея двамата посещават Париж, с цел да установяват, че за разлика от България в заведенията за хранене и кафенетата с изключение на мъжете гости са и дамите. Издаването на " Стършел " стартира в неподходящ миг. В началото на 1941 година Богдан Филов е определен за
Реклама
министър-председател, прокарват се прогермански закони, България става част от Тристранния пакт и обществото действа във боен режим. Съответно цензурата е още по-строга, а наказванията се извършват неотложно.

Сатирата на " Стършел " е ориентирана към политиците, а мирът и войната са обект на огромна част от карикатурите на Бешков. Така да вземем за пример гълъбът и ангелът на мира са беззащитни в ръцете на Чърчил и Филов, заплашвани от гарван или гонени от Марс, маслинената клонка на папата е стъпквана от войнишки ботуш.

Само за пет месеца на страниците на " Стършел " се появяват имената на повече от 100 сътрудници. В книгата " Кой е Сава Попов? Отключването на един списък " са оповестени някои от буйните писма на читатели на вестника.

Една от най-популярните рубрики в тогавашния вестник " Стършел " е " Карикатура-интервю от Илия Бешков " на последна страница. Дванадесетте диалога на художника с животни са самобитен пример в историята на българската подигравка и ирония. През разговори с маймуна, магаре или плъх се засягат типичен човешки дефекти като славолюбие, злоба, надменност или просто нелепост. Обектите са известни за времето публични фигури и събития като бомбардировките, злоупотреби с финанси и далавера, политически рецесии. В рубриката " Неизбежни сътрудници " вземат участие създатели като Христо Смирненски, Иван Вазов, Ст. Л. Костов, Алеко Константинов. През 1941, след неколкократни срещи на Попов и Бешков с полицията за пояснения, цензурата затваря вестника .
Фотограф: Росина Пенчева Реклама
От 1949 до 1952 година писателят и публицист Сава Попов вари туткал. На 16 юли 1952, в интервала, в който създава туткал, Сава Попов е привикан да даде показания поради негови връзки с горяните - придвижването, което се съпротивлява на новата тоталитарна власт . В писмо до Държавна сигурност Попов написа: " След историческия 9 септември 1944 година заради буржоазния си светоглед останах въздържан по повод политическия и обществено-културен живот в Републиката. В стопанско отношение се открих като частник. С това показвах, че съм противников надъхан към националната власт. "

По времето на комунистическия режим Сава Попов е назначен във вестник " Литературен фронт ", само че не като публицист, а като редактор-уредник, а след това като заместител виновен секретар. Той е индивидът, който свързва редакторите и оформителите на вестника. Но Сава Попов е една от тези персони, които съставляват главно свързващо звено сред други значими фигури за културата на епохата изобщо. В книгата като пъзел се подреждат истории, свързани с писателя и редактор Ангел Каралийчев, поетесата Дора Габе, художника Илия Бешков, издателя Филип Чипев. Истории, свързани и с живота, и с триумфите, само че и с разочарованията на един човек, най-голямото от които е фантазията му за свободния свят, наименуван Америка.
Фотограф: Росина Пенчева
Огромната работа по разкриването на архива на Попов кураторите Антон Стайков и Свобода Цекова разясняват по този начин: " В началото нямахме никаква визия какво се криеше в затворените и надписани пакети, предоставени за изложбата от фамилията му. Вълнението ни нарастваше с всеки минал ден, в който откривахме следващата книга, снимка, писмо, пощенска картичка, разходна записка, които хвърляха от ден на ден светлина освен върху живота на Сава Попов, само че и върху времената и местата, които е обитавал и оживявал с дейното си и ярко наличие. "

Изложбата " Кой е Сава Попов? Отключването на един списък " е до 30 април 2023 в Музея на хумора и сатирата в Габрово. Едноименната книга е също издание на музея, на чийто уебсайт е качен специфичният цифров списък на Сава Попов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР