На втория ден след началото на руската инвазия в Украйна,

...
На втория ден след началото на руската инвазия в Украйна,
Коментари Харесай

Санкциите, наложени от Запада на Русия

На втория ден след началото на съветската инвазия в Украйна, Западът наложи координирано серия от тежки наказания на Русия. За първи път в листата влиза и президентът Владимир Путин, обобщава Народоосвободителна въстаническа армия.

Санкциите на Европейския съюз са ориентирани против съветския енергиен, финансов и транспортен бранш, а също не разрешават и износа на сериозно значими технологии и програмен продукт от Европа за Русия. Това, което отличава този втори пакет от наказания от всички, налагани до момента, са имената на Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, чийто активи в Европейския съюз са замразени.

" Това е значима стъпка. Нека напомня, че единствените държавни водачи, които са глобени от Европейския съюз, са Башар Асад от Сирия, Александър Лукашенко от Беларус и в този момент Путин от Русия. Налагаме наказания и на лица от Беларус, които вземат участие в съветската военна експанзия в Украйна”, съобщи Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността.

Европейският съюз обаче се въздържа да наложи възбрана за пътешестване на Путин и Лавров. От 00:00 часа на 26 февруари, България затвори небето си за съветски самолети. Такива ограничения започнаха Чехия и Полша. Съединените щати също замразиха активите на Путин и Лавров. Санкциите включват и възбрана за американски жители и компании да вършат бизнес с лицата от листата, на които пък се не разрешава и да влизат в страната.

" Със сигурност стъпката, която вършим в съгласуваност с европейците, изпраща ясно обръщение за силата, с която се противопоставяме на дейностите на президента Путин и посоката на неговото управление на съветската армия”, съобщи Джен Саки, представител на Белия дом.

Обединеното кралство и Канада постановиха аналогични наказания, а от съветското външно министерство оповестиха, че нито Путин, нито Лавров имат активи в английски банки. Англия не разрешава достъпа до въздушното си пространство за съветски частни самолети.

Очаквано, Русия наложи несъгласие на резолюция в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в която се осъжда съветската експанзия в Украйна. В текста Москва се призоваваше да изтегли неотложно военните си.

" Не е изненадващо, че през днешния ден Русия упражни правото си на несъгласие в опит да отбрани преднамерената, непредизвикана, неоправдана и безразсъдна война в Украйна. Русия, вие можете да наложите несъгласие на тази резолюция, само че не можете да наложите несъгласие на нашите гласове. Не можете да наложите несъгласие на истината. Не можете да наложите несъгласие на нашите правила. Не можете да наложите несъгласие на украинския народ”, съобщи Линда-Томас Грийнфилд, дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации.

От 15 страни членки на Съвета за сигурност 11 гласоподаваха в поддръжка на текста, а Китай, Индия и Обединените арабски емирства се въздържаха.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР