На всеки се е случвало да получи мръсен“ поглед тук

...
На всеки се е случвало да получи мръсен“ поглед тук
Коментари Харесай

Злото око – реалност или мит?

На всеки се е случвало да получи „ замърсен “ взор тук и там, а ние нормално мислим малко за него (особено в случай че го заслужаваме). За множеството хора вярата в злото око по-скоро се отхвърля, само че на доста места то се приема доста съществено и изисква незабавни дейности, с цел да се избегне вредата, която е способно да нанесе.

В доста култури злото око се счита, че предизвиква щета на някого или нещо. Свръхестественото увреждане може да пристигна под формата на леко злощастие или по-сериозно заболяване, пострадване – даже гибел.

Фолклористът Алън Дъндес в проучването си Злото око: книга с проблеми отбелязва, че „ положителното положение на жертвата, положителното му здраве или добър външен тип, канят или предизвикат за офанзива някой със зло око . Симптомите на болестта, породено от неприятното око, включват загуба на вкус, прекалено прозяване, хълцане, повръщане и тресчица “, написа Дъндес.

Също по този начин се споделя, че злото око предизвиква редица други заболявания, в това число бодърствуване, отмалялост, меланхолия и диария. На доста места заболяването се счита за магическа, приема се за същински медицински проблем, а повода, заради която даден човек се поддава на тази болест, може да се дължи на проклинание, вместо на случайност или излагане на вирус. То може даже да засегне обекти и здания, злото око може да скапе непоправимо прекрасен автомобил, да донесе беди на къщата, която е като прокълната. За всичко, което се обърка, може да се упрекна силата на злото око .

Злото око е добре известно и в историята. То се загатва в античните гръцки и римски текстове, както и в доста известни литературни творби, в това число Библията (като Притчи 23: 6: „ Не яж хляба на оня, който има неприятно око, и не желаеш ястието му “) в притчите на Корана и пиесите на Шекспир.

Въпреки, че вярата в злото е необятно публикувана, тя не е универсална. През 1976 година между-културното проучване на фолклориста Джон Робъртс откри, че 36% от културите имат вяра в злото око .

Злото око е всъщност характерен вид магическо проклинание и има своите корени в магическото мислене и суеверието. Да кажем, че човек изпитва неприятен шанс, неприятно здраве, акцидент или някакво необяснено злополучие. Районът е обиден от суша или зараза. Преди науката да изясни моделите и теорията за микробите, всяко неприятно събитие, за което не е имало явна причина, може да бъде обяснено с проклинание. Проклятия, в това число и злото око , са отговор на вековния въпрос за какво неприятните неща се случват на положителните хора.

Смята се, че очите имат специфични сили; за тях се споделя, че са врата към душата на човек. Смята се, че бързо движещите се очи са едвам доловимо доказателство за това, че принадлежат на лъжци, до момента в който непрекъснатият взор може да бъде благ или застрашителен според от събитията. Контактът с очите може да сътвори мощна персонална връзка, без значение дали любовна или служебна, сред началници и подчинени. Изумено или интензивно гледане може да докара до мощ и власт над различен. И несъмнено, актьорите употребяват очите си, с цел да предадат необятен набор от страсти, в това число обич, ненавист, омерзение, досада, пренебрежение, изненада и злоба.

Вярата в силата на очите е толкоз мощна, че всяко околно страдалчество може да се изясни с тях. Хората, които са с кръстосани очи, имат неконтролируемо трепкане на очите или конвулсии (състояние, наречено блефароспазъм), или които просто имат видимо кривогледство, са одобрявани, че предизвикат неприятен шанс, изключително измежду тези, които работят в рискови специалности. По същия метод, тези с извънредно близки едно до друго очи или очи с разнообразни цветове постоянно са подозирани, че имат зло око .

Бебетата и децата се смятат за изключително податливи на щета от злото око , а в доста страни, в това число Гърция, Румъния и Индия, възхваляването на дете обществено от време на време се смята за табу, тъй като комплиментът ще притегли вниманието на злото око . За да отхвърлен злото, родителите на дете, може да изискат от индивида, който е направил комплимента, неотложно да плюе в лицето на детето.

И въпреки всичко, кой има зло око ? Може би сте вие? Мнозина имат вяра, че не е належащо да има неприятното желание и че някои хора могат да имат зло око , без даже да го знаят. Ако се счита, че един човек има зло око , другите членове на неговото семейство постоянно се одобряват с съмнение, като това важи даже за децата от този жанр.

Най-добрият метод да се справите със злото око е да го избягвате. Методът варира според от културата, географския район и персоналните желания. В Латинска Америка злото око е известно като „ mal de ojo “ и вярата в него е изключително необятно публикувана в селските региони. В Пуерто Рико, да вземем за пример, на новородените постоянно им се дава особено манисто, наречено азабаче, с цел да се предпазят от злото.

Амулети могат да се носят, с цел да възпират злите очи , постоянно употребявайки синьото (символизиращо небето или благочестието) и знак на окото. Могат да се подготвят и отвари и магии; Чесънът може да се употребява за въздържане на злото око , а някои считат, че единствено казвайки думата „ чесън “ към този момент имат отбрана.

Често тези, които имат вяра, че са били засегнати от зло око , ще търсят шамани, вещици, медиуми или други духовни лечители, с цел да отстранен проклятието. Има няколко метода да се излекува mal de ojo; Един обичаен способ от Мексико включва потреблението на сурово яйце. Казва се, че яйцето, повсеместен знак на непорочност и раждане, всмуква злите сили, до момента в който минава над челото на жертвата. След това яйцето се счупва върху купа с вода и получените форми се изследват деликатно за всевъзможни необикновени форми. Овална или очна форма, следена в жълтъка или белтъка, се споделя, че демонстрира, че силата на злото око е била сполучливо отстранена от жертвата. Някои настояват, че пола на индивида, който има злото око може да се дефинира от формите на жълтъка.

Изкушаващо е да погледнем на злото око като на антична, дискредитирана религия, която не играе никаква роля в нашия свят на 21-ви век. В същото време обаче, както отбелязва фолклористът Дундес, ние „ би трябвало да имаме поради, че злото око не е старомодно суеверно разбиране с интерес само към предишното. “ Злото око продължава да бъде мощен фактор засягащ държанието и ориста на безчет хора по света.

Въпреки, че вярата в злото око може да бъде просто поверие, тя също може да бъде и рискова при някои условия. Всеки път, когато един човек има вяра, че различен му е навредил, било то естествено или свръхестествено, съзнателно или инцидентно – има капацитет за смъртоносно отмъщение. Подобно на други обвинени поради вълшебства вещици и магьосници през вековете, доста хора също по този начин са били атакувани, бити и убивани поради това че имат зли очи .

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР