На всеки от нас е ясно, че кучетата не могат

...
На всеки от нас е ясно, че кучетата не могат
Коментари Харесай

Как кучетата се опитват да комуникират с нас

На всеки от нас е ясно, че кучетата не могат да приказват (освен по филмите).

Това обаче напълно не значи, че те не се пробват да споделят със притежателите си.

Ново изследване открива, че кучетата всекидневно употребяват избрани жестове в опит да осъществят някакъв тип връзка с хората.

Използването на умишлени сигнали за комуникиране

се назовава рефернтно подаване на сигнали. Този феномен е друг от естествените придвижвания, тъй като при него става въпрос за алегорично и повтарящо се подаване на жестове, до момента в който желанието не бъде изпълнено.

Кучето ви не желае просто храна, желае вашето внимание

Например кучето ви може да ви потупва по коляното с нос, до момента в който не му дадете бисквитка, само че незабавно щом я получи, ще спре. Да, връзката на кучетата с вас се лимитира до това, какво желаят.

И до момента в който за вас това може би са остарели вести, за науката е оригиналност

Хана Уорсли и Шон О’Хара към университета Солфорт стигат до това умозаключение след проучването на стотици видеа на 37 кучета, комуникиращи със притежателите си.

Проучването открива, че кучетата употребяват най-малко 19 разнообразни жеста, с цел да привлекат вниманието ни по разнообразни въпроси. Сред тези жестове са – въргаляне, отскачане нагоре-надолу и полагане на лапа върху скута на човек.

ВИЖТЕ НАЙ-СМЕШНИТЕ И СЛАДКИ ФИЗИОНОМИИ НА ГУЗНИ КУЧЕТА

В някои от случаите четирикраките умници употребяват композиция от жестове, с цел да изразят стремежи като храна, вода, играчки, глезене или отваряне на вратата.

Референтното подаване на сигнали за пръв път е асоциирано с кучетата ,

само че единствено по себе си то не е ново – маймуните го употребяват с цел да споделят една с друга, хората като бебета, с цел да споделят с родителите си, а съгласно скорошно изследване, гарваните също.

Разликата при кучетата обаче е, че те употребяват референтното подаване на сигнали, с цел да споделят с различен тип.

Това значи ли, че можем да научим кучешкия език?

Отчасти. Няма повсеместен кучешки език, тъй като всяко куче самостоятелно употребява своите жестове. Ако когато вашето куче подскача надолу-нагоре, това значи, че желае да яде, при кучето на съседа ви, това може да е жест, асоцииран с ходенето до тоалетна.

Жестовете се образуват от разнообразни фактори, като по какъв начин е тренирано кучето и по какъв начин е интегрирано в фамилията – колкото по-интегрирано е, толкоз по-голям набор от жестове има. Така че при превозване на повече време с едно куче, човек несъмнено може да научи „ диалекта “ му.

Кучетата могат да ни излъгват, с цел да получат това, което желаят

Но няма потребност да се пробвате да декодирате всяко едно придвижване, което кучето ви прави. Човекът и кучето са дружно от хилядолетия и през годините са развили изключителна връзка, неприсъща за други типове.

Кучетата могат да разчитат човешките страсти и тонове, нещо, което досега на науката не е известно да е присъщо на други животни.

Те схващат когато се усмихваме и се радват – нещо, което може да бъде уловено в мозъчната им интензивност, когато следят усмихващият се собственик. На процедура те са свързани с нас и даже реализират някакъв тип връзка, само че не очаквайте да ви благодарят, когато почистите след тях на улицата.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.

Четете още:

Най-преданите кучета в историята

Животните, които оставиха диря в човешката история

Животните, които хората са употребявали като оръжия
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР