На всеки 45 секунди човек в Европа е жертва на

...
На всеки 45 секунди човек в Европа е жертва на
Коментари Харесай

Кампания поставя автоматични дефибрилатори в 20 планински хижи у нас

На всеки 45 секунди човек в Европа е жертва на сърдечен арест. Лекарите напомнят, че без О2 може да се издържи не повече от 5 минути.

В сходна обстановка съществуването на автоматизиран дефибрилатор би избавила не малко човешки животи.

В международен мащаб приблизително двама души на 1000 годишно получават сърдечен арест. Но с автоматизиран дефибрилатор шансът да бъдат избавени, в случай че се реагира навременно първите 3 минути, се усилва с 80%. В противоположен случай възможностите са едвам 2 на 100. 

Неотдавна, след получен сигнал, Ангел Керкелев и екипът му, които са част от Планинската избавителна работа в Боровец, избавят живота на 40-годишна жена. Тя пада наоколо до пистата и се оказва, че е получила сърдечен арест.

„ Когато отидохме, видяхме, че тя не е в схващане и няма пулс. Реанимирахме я и използвахме дефибрилатора. Жената влезе в темп и стартира да диша. Предадохме я на Бърза помощ жива “, споделя Ангел Керкелев пред Нова телевизия. 

В сходни обстановки медиците споделят, че шансът да се възвърне сърдечната активност единствено със сърдечен масаж е най-малък. Затова се появяват и фондации като „ Първите 3 минути “. Кампанията им през актуалната година включва слагането на автоматизирани дефибрилатори в 20 планински хижи в страната.

" Кампанията беше стартирана преди Коледа с продажбата на благотворителни календари, които са с авторски планински фотоси. До момента сме събрали към 40 000 лв., които ще стигнат за към 10 планински хижи “, съобщи Александър Манушев  от фондация „ Първите 3 минути “.
Кампанията включва освен закупуването, само че и образование по какъв начин да се работи с автоматизираните дефибрилатори.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР