На връх 143-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между

...
На връх 143-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между
Коментари Харесай

Посолството на Русия: Официалните контакти лесно може да бъдат скъсани

На връх 143-тата годишнина от установяването на дипломатическите връзки сред Русия и България, съветското посолство у нас се оплака, че пред активността му се " слагат какви ли не пречки ", само че към този момент остава неразбираемо какви ограничения ще предприеме Москва в отговор на решението на държавното управление

" Доближихме този стадий, имайки едно от най-ниските равнища на взаимоотношението за цялата ни дълга обща история. Дори през годините на Втората Световна война и двата дипломатически представителства – както съветското в София, по този начин и българското в Москва – са функционирали обикновено ", показват от посолството във Facebook.

От задачата пишат, че " контактът с формалните управляващи по самодейност на българската страна на практика не се поддържа, на активността на Посолството се слагат какви ли не пречки ".

" Провежда се целенасочена работа по минимизиране на съветското наличие в България, разкъсване на нашите духовни и културни връзки, пренаписване на взаимното ни минало. В същото време установяваме, че народите на Русия и България не престават да си възприемат с топлота и благосклонност ", се показва в позицията на Русия.

" Благодарни сме на хиляди български жители, които се грижат за монументите на съветските воини, сражавали се за свободата на България. Признателни сме на приятелите, които не престават да ни оказват помощ и подкрепват даже в днешната комплицирана обстановка. С почитание се отнасяме към представителите на обществеността и медиите, които отстояват правото за плурализма на мненията в изискванията на преобладаващата медийна русофобия. И въпреки на днешния стадий бъдещето на руско-българските връзки е мъгливо , цялата ни взаимна история потвърждава, че компликациите са разрешими ".

За 143 години сме преодолели значително сложности, само че всякога волята на народите ни е допринасяла за нормализиране на връзките. Убедени сме: формалните контакти елементарно може да бъдат скъсани, само че връзките сред хората са нерушими " , приключва позицията на съветското посолство.

Москва към момента създава ответните ограничения поради изгонването на съветските дипломати от България.

" След тази акция, изцяло противозаконна съгласно оценката на Министерството на външните работи (на Русия), посолството не може да работи обикновено. Естествено, ние ще отговорим надлежно на нашите български сътрудници ", разяснява

Руската посланичка Елеонора Митрофанова даде ултиматум на държавното управление да анулира решението и заплаши със закриване на съветското посолство в България, само че той бе отритнат.

Дори и след фрапантното редуциране, съветското посолство остава с 43 свои чиновници в София, до момента в който в българското посолство в Москва има едвам 12 души.

Паралелно с изгонването на съветските дипломати се развива и различен сюжет, откакто началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова съобщи, че български политици, анализатори, политолози и членове на службите са получавали пари в това число и от съветската страна, до момента в който са формирали публично мнение в България.

По думите ѝ става дума за заплащания от порядъка на 4000 лв. на месец.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР