На Витоша не се допускат автомобилиДвижението през проходите Петрохан и

...
На Витоша не се допускат автомобилиДвижението през проходите Петрохан и
Коментари Харесай

Снегът в началото на октомври не е изключение

На Витоша не се позволяват коли

Движението през проходите „ Петрохан ” и „ Троян – Карнаре ” бе спряно за неопределен срок

В началото на октомври съвсем постоянно са първите превалявания, които основават бели шапки по нашите планински първенци. Снегът сега не е изключение. Това изясни пред “Труд ” синоптикът Петър Янков по отношение на усложнената обстановка в страната.

Снегът блокира за неопределен срок проходи и пътища. Най-тежка е обстановката при “Петрохан ” и “Троян – Карнаре ”, където цели сектори от пътното платно бяха покрити с нападали дървета, заяви АПИ.

Те продължиха да се стоварват през цялата нощ против неделя, натежали от 30-сантиметровата снежна завивка. Това наложи изтеглянето на екипите, които се опитваха да разчистят секторите.

“Много е тежка ситуацията в двата прохода. Събираме групи и дружно с Гражданска отбрана, горските стопанства, пътно поддържащи компании, които цяла нощ са работили в двата прохода, само че заради заплахата от пораждане на катастрофи (дърветата падат постоянно) през нощта съм ги изтеглил, а заран към този момент всички са на място и работят. В южната част на прохода “Троян – Карнаре ” има 2 км, които са непроходими поради паднали дървета ”, заяви ръководителят на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура ” (АПИ) инж. Дончо Атанасов.

Останалите проходи, включително “Витиня ”, “Шипка ”, “Хаинбоаз ” и всички старопланински са проходими. От АПИ приканиха водачите да заобикалят да пътуват и да се движат с нараснало внимание.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че пътищата към Витоша се почистват от снега и се опесъчават, и не са затворени за коли.

Прогноза

Живакът стига 24 градуса

Следващите дни последователно с по 1-2 градуса ще се подвигат температурите и цялата седмица времето ще е изсъхнало.
През втората половина на седмицата температурите ще доближават от 19 до 24 градуса. От четвъртък ще се появят мъгли.

Следващите по-сериозни превалявания и намаление на температурата ще има сред 24-ти и 28-ми октомври. Няма да има и циганско лято.

Ако има някакви дребни проявления, то ще е при започване на ноември, посочи синоптикът Петър Янков.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР