На Велики четвъртък българският патриарх Неофит бе посрещат в патриаршеския

...
На Велики четвъртък българският патриарх Неофит бе посрещат в патриаршеския
Коментари Харесай

Новоосветеното Свето миро ще бъде преместено в мирохранителницата на Светия синод

На Велики четвъртък българският патриарх Неофит бе посрещат в патриаршеския катедрален храм-паметник " Св. Александър Невски " от където новоосветеното Свето миро ще бъде преместено в мирохранителницата на Светия синод, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В Страстната седмица за първи път от девет години църквата стартира да вари Свето миро. Това е осмото по ред варене в историята на Българската православна черква. По канон при варенето на миро би трябвало да има двама свещеници - единият чете Светото Евангелие, до момента в който другият разбърква мирото. Варенето продължава три дни и три нощи. След като бъде преместено в мирохранителницата на Светия синод, мирото ще се съхранява в специфични съдове и раздавано на епархиите, които го употребяват на кръщенета или при освещаване на нови храмове.

Патриарх Неофит съобщи, че до момента Българската черква не е споделяла от своето Свето миро с други църкви, само че в случай че Македонската черква изиска, въпросът ще бъде разискван.

Патриарх Неофит съобщи, че до момента Българската черква не е споделяла от своето Свето миро с други църкви, само че в случай че Македонската черква изиска, в
Патриарх Неофит съобщи, че до момента Българската черква не е споделяла от своето Свето миро с други църкви, само че в случай че Македонската черква изиска, в / БГНЕС
„ Варенето на Свето миро значи, че Българската православна черква е автокефална и единствено автокефалните църкви имат правото да варят свое миро. Ние се радваме за това и честваме тържествено през днешния ден ”, съобщи патриарх Неофит преди да влезе в катедралния храм тази на Велики четвъртък.

По мотив настъпването на най-големия за православните християни празник – Великден, патриарх Неофит пожела на българите да се радват на хубавите църковни празници, на националните празници и да бъдат уверени, че Бог ни закриля и че с нашите скромни молебствия, ще даде благополучие на българския народ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР