На Велика събота традицията повелява да се боядисват яйца. Това

...
На Велика събота традицията повелява да се боядисват яйца. Това
Коментари Харесай

Алпинистката, която носи великденската традиция високо, високо в планината

На Велика събота традицията повелява да се боядисват яйца. Това е вторият ден от Страстната седмица, в който домакините могат да нашарят яйцата си и да приготвят козунаците в очакване на Възкресение Христово. Всеки човек обаче придава колорит на традициите и влага нещо от себе си, което способства за тяхното обаяние. Така прави и лекар Карина Сълова.

В продължение на години тя боядисва яйца на над 6000 метра надморска височина. Доктор Сълова е доктор на няколко национали експедиции. А по какъв начин се посреща Великден на върха, описа персонално тя особено за „ Събуди се “ по NOVA.

Лекарката се върна на 1997 година, когато светлият празник я заварил на Еврест:

„ Тръгнах от Еверест, 6400 първи базов лагер, Великден и си споделих, че би трябвало да има нещо великденско. Обаче няма нищо. Най-напред трябваше да открия яйца, които не са замръзнали и не са спукани. Почнах да ги сварявам, а там водата кипва при по-ниска температура. Зачудих се дали са сварени, само че взех решение, че всичко е наред. Започнах да мисля с какво да ги украся. Като жена със суетност, носех молив за очи и реши, че с молива ще направя къщурка и човечета. 1998 година отново забравих боята в България, само че имах флумастери и по този начин ги нашарих. Събрахме двете експедиции – съветската и българската “, спомнят си Сълова.

Само две години по-късно лекар Сълова към този момент е специалист във височинното боядисване на яйца. Този път в навечерието на празника, тя и алпиниста Дойчин Василев се готвят за поход към връх Шиша Пангма.

„ Носех си багра от България, боядисах яйцата, Трябва да пазим традициите без значение къде сме “, добавя лекар Сълова, която е първата жена-планински избавител у нас през 80-те години. По това време към този момент е специализирала анестезиология и реанимация, а мъжът ѝ, който е инструктор в планинската работа във Враца я кани да изнесе лекция пред спасителите.

„ Там им споделих, че съм доктор, а не жена и мога да съм потребна. След изкачването на Монблан през 1984 година към този момент ме поканиха “.

Доктор Сълова споделя, че към този момент не помни имената на избавените от нея, само че за сметка на това помни добре историите им. Така преди години по белег на бедрото разпознава младо момиче, за спасяването на което е помогнала.

По време на експедициите към осемхилядниците лекарката също е избавила доста хора. Доктор Сълова прави и скъпи открития във връзка с дихателната непълнота на огромна височина. Поставя и международен връх по анестезия, направена на близо 6000 метра надморска височина.

Преди години самата лекарка изпада в сериозна обстановка в опита си да покори връх Шиша Пангма. Заради неприятни условия се постанова двамата с Дойчин Василев да нощуват на границата на 8000 метра.

„ Критичен миг. Бивакът бе под синьото небе. Нямахме нищо. Цяла нощ движихме крайниците. В началото си помислих къде съм и по-късно стопирах. След изгрева попитах Дойчин нагоре или надолу. А той ме погледна и уточни нагоре “, споделя Сълова, която е първата и към този момент единствена българка, покорила осемхилядника Шиша Пангма.

„ Усещането е, че има нещо, което ни води. Може би е обвързвано с различен свят. Аз съм доктор и съм материална, само че споделям, че има нещо. Планината е огледало, там падат маските. Там се схваща какъв брой малко ни би трябвало да сме благополучен, да помогнем, да подадем ръка “, разяснява още лекар Сълова.

Цялата история може да видите в специфичния материал на „ Събуди се “ по NOVA.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР