На въпроса кой е по-силният пол - мъжете или жените,

...
На въпроса кой е по-силният пол - мъжете или жените,
Коментари Харесай

Кой спи по-добре - мъжете или жените

На въпроса кой е по-силният пол - мъжете или дамите, от дълго време сме спрели да търсим отговор по простата причина, че той ще бъде прекомерно систематизиран и неакуратен. В този случай обаче приказваме за това кой е по-облагодетелстван, когато става дума за сън .

Сънят е от жизненоважна нужда за всеки от нас се трансформира в сериозен проблем на модерния метод на живот. Редица фактори, отпред със напрежението, му оказват отрицателно въздействие. Но ето какво общо има и полът.

Възстановителния сън

Това е онази фаза на съня, в която и мозъкът, и тялото ни си почиват същински и събират сили, с цел да посрещнат провокациите на идващия ден. В този интервал се създава и хормонът на растежа, а имунната система се укрепва.

Около 80% от съня ни е бездънен, само че единствено 20% е тази най-дълбока, възстановителна фаза. С годините този % понижава, само че това се случва доста по-рано при мъжете - едвам на 20-30 годишна възраст, до момента в който при дамите - с 10 години по-късно.

Именно на по-малкото оздравителен сън някои учени приписват по-ниската дълготрайност на живота на мъжете , както и по-бързото остаряване на тялото. В тази категория дамите са печеливши.
 Снимка 404754

Бъзсъние

Невъзможността да заспим е все по-разпространено събитие. При дамите обаче е два пъти по-честа. Причината за това някои считат, че е по-голямата емоционалност на дамите и склонността прекомерно доста да премислят всичко и да се тормозят.

Освен това, хормоналните промени също оказва своето въздействие върху съня . Менструалният цикъл, бременността, кърменето и менопаузата водят постоянно водят до инсомния. Жените също доста по-често страдат от Синдрома на неспокойните крайници - неврологично заболяване, характеризиращо се с болежка, разбиране и тикове в крайниците, а те - до невъзможността да заспим.

Хъркането

Тук въпросът не е изключително противоречив, а мъжете се смятат за безапелационни спечелили в тази категория. Факт е, че точно те по-често огласят спалнята с хъркането си. Но не трябва да пропущаме и резултатите от разнообразни проучвания, съгласно които от ден на ден и по-млади дами също страдат от този проблем.

Най-големият брой дами, които хъркат и страдат от сънна апнея, са тези в интервала на менопаузата - към и над 50 години. Но по-младите дами също постоянно влизат в статистиката поради фактор като затлъстяване, тютюнопушене и корист с алкохол.
 Снимка 404756

Все отново, женският хормон прогестерон защищава дамите от надвиване на конкуренцията в тази категория. Той има релаксиращ, седативен резултат, също по този начин защищава от дихателни разстройства. Неговите равнища са най-високи в интервала след края на овулацията до началото на менструацията, което значи, че тогава на дамите се подсигурява най-хубав сън.

Недоспиването

Недостатъчното количество и незадоволителното качество на съня оказват доста по-голямо въздействие върху дамите, в сравнение с върху мъжете. Жените се нуждаят от една концепция повече сън - към 20 минути. А в случай че заспиването им лишава повече от половин час, това количество е мъчно да се набави.
 Колко часа сън са нужни за крепко сърце
Колко часа сън са нужни за крепко сърце

Опасно ли е да спим прекалено много

Недоспиването при дамите доста по-често води до проблеми с кръвното налягане и сърдечно-съдовата система, в сравнение с при мъжете, написа Daily Mail.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР