На три фронта се бие Русия в тази война -

...
На три фронта се бие Русия в тази война -
Коментари Харесай

Проблемите ни с Русия са отпреди Путин и ще останат и след него, смята британски журналист

" На три фронта се бие Русия в тази война - Путин губи и на трите. "

Тезата е на английския публицист Едуард Лукас - дълготраен откривател на руската и на съветската външна и вътрешна политика, създател на книгата " Новата Студена война ", издадена през 2008 година, месеци преди съветското навлизане в Грузия.

В началото на изявлението се връщаме през 2021-ва - по това време на ноември. Русия трупаше за повторно през годината стотици хиляди бойци на украинските граници, обясняваше, че това били единствено учения и наричаше " нервност " опасенията, че ще нападне. И три месеца по-късно атакува.

" Всички грешахме тогава ", установи Едуард Лукас:

" Западът грешеше, тъй като смяташе, че в случай че Русия в действителност нападне, Украйна ще претърпи проваляне доста бързо. Всеизвестно е предлагането към Зеленски да му пратят хеликоптер в първите дни на войната. На което явно неговият отговор е бил: не ми би трябвало транспорт, трябват ми муниции! Руснаците пък явно грешаха, тъй като смятаха, че ще завоюват с лекост. Но се оказа, че не могат.

А украинците май бяха прекомерно оптимистични след погрома на съветските сили в подстъпите към Киев и наподобява си мислеха, че това е единствено началото на бърз срив на руснаците и че те няма да съумеят да се прегрупират. Всъщност станахме очевидци на много сериозен натиск на Русия в Донецка област. Както и в този момент в региона на Бахмут. "

" Но големият урок от всичко това е, че войната се води на три огромни фронта. В борбата в Украйна украинците печелят, а руснаците губят. В борбата за сърцата и мозъците на хората на Запад - също. А третата борба е в Москва - сред другите фракции към Путин, който се пробва да се задържи на върха. Но ще загуби. И съгласно мен това ще е последната му зима, колкото и изненадващо да звучи за доста хора.

Изходът от войната е Путин да си тръгне и да бъде упрекнат за нея от този, който заеме мястото му - че е виновен за мъчителните за Русия условия за преустановяване на войната - нещо като нов Брест-Литовски кротичък контракт ", разяснява Едуард Лукас пред.

- Възможна ли е действително цялостна военна победа на украинците?

" Според мен има такава опция. Към момента обаче не наподобява доста евентуално. Но даже по-малко евентуално е проваляне на Украйна. Въоръжените й сили стават все по-добри - с ученията на Запад и с непрекъснатия поток на оръжия към тях. Важен фактор е способността на украинците да поразяват съветски логистични цели надълбоко зад фронтовата линия. Ефектът върху бойните качества на съветските сили на предна линия е унищожителен.

Това постоянно е било ахилесовата пета на съветската, а преди нея и на руската войска. И по тази причина те постоянно са опирали до компенсиране на качеството с количество. Затова считам, че има късмет през пролетта Русия към този момент да е в много сложна военна обстановка. "

- Единството и решимостта на НАТО бяха сложени тази седмица на следващо тестване от случая с ракетата, която падна на територията на Полша. Издържа ли алиансът тестването?

" Преди всичко от основно значение е фактът, че този случаен ракетен удар в Югоизточна Полша, не би се случил, в случай че Русия не бомбардираше Украйна. Вината в края на краищата е на руснаците. Инцидентът в действителност ненапълно показа разминаване сред гледната точка на украинското управление и тази на НАТО. Някои на Запад също така прекомерно преждевременно заявиха, че това несъмнено е съветски удар и за това би трябвало да бъде задействан Член 4, че и Член 5 от Северноатлантическия контракт. Но най-големите сили в НАТО умно взеха решение да изчакат следствието. В края на краищата обаче всичко това не трансформира огромната картина - че опасността войната да се разпростре и отвън Украйна е действителна. "

- Съединените щати не позволяват неточност в реториката. Украинците ще решат по кое време и при какви условия да има договаряния, споделя Вашингтон. В този подтекст обаче какво мислите за полупубличните диалози на шефовете на Централното разследващо ръководство и на Службата за външно разузнаване?

" Добре е, че беседваме на такова равнище с руснаците. И в случай че аз трябваше да избера същински безапелационен и добре осведомен представител на Запада, щях да посоча шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Бърнс. И това, че отсреща му е Наришкин подхожда на вярното равнище. Дори в пика на Студената война разговаряхме със Съветския съюз. Както преговаряхме с Брежнев, по този начин несъмнено можем да преговаряме и с Путин.

Смисълът на договарянията обаче не е в самите договаряния, а в това да се изложат позиции и да се реализира основа за взаимна изгода. Не мисля, че сме достигнали такава фаза. Засега е допустимо единствено да им кажем: не правете това, ще пострадате! "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР