На този етап няма установено някакво замърсяване на морската вода

...
На този етап няма установено някакво замърсяване на морската вода
Коментари Харесай

Екоминистърът: Към момента няма замърсяване на морската вода | Но рисковете за някои места стоят, след като започне сезонът

На този стадий няма открито някакво замърсяване на морската вода - нито в резултат на войната в Украйна, нито в резултат на канализации или други замърсявания по брега.

Това сподели вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в отговор на журналистически въпрос за качеството на морската вода за летния сезон по Черноморието.

Сандов сподели, че Министерство на околната среда и водите следи качеството на морската вода. На този стадий морето е чисто от гл. т. на ешерихия коли и други обичайни замърсявания, просто тъй като не е почнал сезонът. Но другояче, рисковете за някои места стоят поради липса или поради неработещи пречиствателни уреди, които при висок сезон, при натовареност на системите, основават риск за замърсяване на морската вода, уточни министър Сандов.

Министърът напомни също, че е обичайно замърсяването във Варненското езеро и добави, че това е наследено замърсяване, с тежки метали, заради огромния промишлен комплекс в района.

На въпрос за построяването на възобновими енергийни източници (ВЕИ) в Черно море, Сандов разяснява, че би трябвало да се сътвори законодателна основа, с цел да могат да се случват такива начинания. Ние сме „ за “ вятърната сила, само че срещу тя да бъде по миграционния път на птиците Виа Понтика, сподели министърът.

Сандов съобщи, че от Министерство на околната среда и водите ще слагат условия за това какъв брой във вътрешността в морето може да стартира създаване на ветрогенератори и добави, че съгласно него това би трябвало да бъде на най-малко към 15 км във вътрешността в морето.

Започнали са изследвания от наша страна, уточни Борислав Сандов и изясни, че сходен план ще премине през екологична оценка и оценка за въздействието на " Натура 2000 ", и тогава ще се разбере дали и къде може да се построява. Ние можем на първия стадий да кажем - „ вижте, тук е Виа Понтика “, не планирайте задоволително покрай брега подобен парк, с цел да може да се избегне на най-ранен стадий един спор сред капиталово желание и екологично законодателство, уточни министърът.

Ние сме за навлизането на възобновими енергийни източници от този вид, тъй като когато те се намират на място, което няма спор с околната среда, те заместват мощности, които имат подобен спор, както да вземем за пример въглищните централи, сподели Борислав Сандов.

Министър Сандов разяснява тематиките след откриването през днешния ден на Детската музикална работилница, която се организира във връзка на 5 юни – Световния ден на околната среда.

Инициативата - на лятната сцена на Зоологическата градина в София - е под наслова „ Само една планета “ – мотото на Световния ден на околната среда през тази година. Организатори са Изпълнителната организация по околната среда към Министерството на околната среда и водите.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР