На територията на Затвора в Плевен при обработка на земеделска

...
На територията на Затвора в Плевен при обработка на земеделска
Коментари Харесай

Откриха съкровище от турско време в Плевенския затвор

На територията на Затвора в Плевен при обработка на земеделска земя за есенниците, е открита археологическа находка - глинено гърне, цялостно с монети от интервала преди 1877 година, заяви шефът на пандиза Иван Петков.

По всяка възможност притежателите са заровили имането в интервала от 1877 година, при обсадата на Плевен, разяснява още Петков.

" Намереното богатство е доста по рода си за интервала на 19 век ", съобщи за Българска телеграфна агенция доктор Володя Попов - шеф на Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен.

" Откритата делва е цялостна със 7 500 сребърни турски монети от 19 век, по този начин наречените акчета. Според мен е доста богатство за интервала, само че е доста рано да се приказва по-конкретно за находката ", сподели доктор Попов.

Според него по всяка възможност то е обвързвано с случайно укриване, като е закопано на 30 сантиметра дълбочина на място, където няма данни да е имало сграда. Кога е закопано е мъчно да се каже, занапред експертите на музея ще обработват монетите, с цел да се види от кой интервал са.

Двама експерти от музея са ангажирани незабавно откакто е намерено съкровището с неговото събиране и документиране, сподели шефът на РИМ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР