На телекомуникационния ни пазар се разгаря бизнес война. Yettel България

...
На телекомуникационния ни пазар се разгаря бизнес война. Yettel България
Коментари Харесай

Бушува война на телекомите - Yettel с офанзива против Спас Русев да купи Булсатком

На телекомуникационния ни пазар се разгаря бизнес война. Yettel България заяви във вторник, че прави опит да блокира договорката за " Булсатком ". Компанията към този момент е внесла в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) искане да се забрани на сдружение на предприемача Спас Русев да придобие основните активи на " Булсатком " - електронната му съобщителна мрежа, включваща мобилни кули и закрепена оптична мрежа, написа вестник Сега.

Русев е някогашен мажоритарен притежател на " Виваком ", а " Бyлcaтĸoм " e нaй-гoлeмият дocтaвчиĸ нa плaтeнa тeлeвизия в Бългapия c вoдeщa пoзиция в caтeлитнaтa тeлeвизия c oĸoлo 650 000 aбoнaтa. Πo дaнни oт Koмиcиятa зa peгyлиpaнe нa cъoбщeниятa за за 2021 година компанията дъpжи 33,9% oт aбoнaтитe и 35,8% oт пpиxoдитe.

Съмненията и свадите потеглиха още предходната година, когато се заприказва, че предприемачът Спас Русев купува " Булсатком " с пари от " Виваком ". Формалният кандидат-купувач е " Вива корпорейт България " - дъщерно сдружение на люксембургската офшорка Viva Corporate,, обвързвана с Русев. А парите за възможната покупка на " Булсатком " се оказаха заем за Viva Corporate от притежателя на " Виваком " United Group (самата United Groupс е благосъстоятелност на " Словения Броудбанд също със седалище Люксембург).

В Комисия за защита на конкуренцията от края на предходната година тече инспекция по сигнали на " Йетел " и А1, която би трябвало да откри дали договорката би заплашила естествената конкуренция. Тогава комисията изясни, че " пpeдвид пocтъпилaтa инфopмaция и дoĸaзaтeлcтвa мoжe дa ce нaпpaви oбocнoвaнo пpeдпoлoжeниe, чe oпepaциятa, в peзyлтaт нa ĸoятo " Bивa Kopпopeйт Бългapия " EOOД пpидoбивa пpяĸo или ĸocвeнo чpeз лицeтo Cпac Pyceв мaжopитapeн дял oт ĸaпитaлa нa дpyжecтвoтo-мaйĸa нa " Бyлcaтĸoм " EOOД ", може да пpeдcтaвлявa нездравословна ĸoнцeнтpaция.

" Серията придобивания на стопански и инфраструктурно мощни сдружения от страна на главен състезател на телекомуникационния пазар ще докара до основаването на господстващо дружество с над 60% на пазара на разпространяване на телевизия и с близо 40% на пазара на достъп до интернет. Това от своя страна би могло да докара и до намаляване на конкурентния напън и на пазара на пакетни услуги (мобилни, телевизия и интернет), където един състезател ще ускори водещата си позиция ", стимулират се в този момент от " Йетел " в настояването си Комисия за защита на конкуренцията да забрани договорката за " Булсатком ".

Малко преди да се насочи към придобиване на " Булсатком ", Спас Русев напусна надзорния съвет на " Виваком " и продаде акциите си в телекома (известен и като БТК), на United Group.

От чешката компания капиталова група PPF предходната година се оплакаха, че също са имали интерес към активите на " Булсатком ", само че са били изпреварени от другия претендент, който е не е изчакал да получи утвърждение за договорката от Комисия за защита на конкуренцията.

Проверката

А1 и " Йетел " сезираха Комисия за защита на конкуренцията, че има притеснителни данни към придобиването на " Булсатком ". Финансирането на договорката е посредством даване на заем и следващо прекачване на мобилната и оптичната мрежа на „ Булсатком “ към сдружения от групата на Юнайтед Груп за покриване на заема. Според „ Йеттел България “ посредством изискванията по заема кредиторът евентуално ще разполага с опция да въздейства върху решенията, които касаят активността на " Булсатком ".

А1 също показва, че като съперник на пазара на телекомуникационни услуги има директен интерес този пазар да бъде контролиран по разпоредбите на честната конкуренция и съблюдаване наредбите на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), заради което настояването е Комисия за защита на конкуренцията да извърши оценка за въздействието на договорката върху този пазар.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР