На тавана на строго охранявана американска казарма в германския град

...
На тавана на строго охранявана американска казарма в германския град
Коментари Харесай

Секретен военен център в Щутгарт решава войната в Украйна

На тавана на строго охранявана американска казарма в немския град Щутгарт десетки военни от 26 страни работят непрекъснато, с цел да доставят оръжия на Украйна. От тази стая западните съдружници към този момент са помогнали за доставката на оръжия и муниции на стойност близо 8 милиарда $ за въоръжените сили на Украйна. Това са 66 000 тона - еквивалент на 5000 лондонски двуетажни рейса, както пресметна един английски офицер.

По-голямата част от протичащото се в казармата " Пач " е строго секретно. Украинците там са част от Международното координационно звено на донорите (МКЗД).

До този нервозен боен център, в който западните сили координират напъните си за доставка на оръжия и муниции за Украйна, получи необичаен достъп Би Би Си.

Ситуацията в Донбас наподобява все по-мрачна, само че тук, в Щутгарт, се усеща по-скоро възприятие на потребност от неотложни дейности, в сравнение с суматоха.

Малък украински екип, управителен от военачалник, е създал база данни, в която украинците могат да показват своите цели. Държавите донори могат да получат достъп до тази информация и да решат какво желаят и могат да дават.

Бригаден военачалник Крис Кинг, старши английски офицер, споделя, че военната помощ се доставя по въздух, шосе, железница и море и на няколко места, " с цел да се подсигурява, че няма да имаме единични точки на неуспех ". Той споделя, че Русия се е пробвала да ускори офанзивите си против линиите за доставки, само че не е имало " доста " спиране.

Задачата за преместване на оръжията и боеприпасите през границата е оставена на самите украинци. " В Полша и другите страни украинците идват и си го вземат - тъй че те са тези, които дефинират по какъв начин то да премине през границата. След като оръжията преминат границата, те могат да дойдат на фронтовата линия " в границите на 48 часа ", споделя контраадмирал Дюк Хайнц, старшият американски пълководец в МКДЗ.

Напоследък от Украйна се чуват тревожни предизвестия, че потокът от оръжия е прекомерно дребен и прекомерно просрочен. Тъй като Русия продължава да бомбардира Донбас, молбите за повече помощ звучат все по-отчаяно с всеки минал ден. Заместник-министърът на защитата на Украйна споделя, че до момента страната е получила единствено 10% от това, което е поискала.

Тук, в Щутгарт, контраадмирал Хайнц удостоверява: " Убеден съм, че боеприпасите няма да им стигнат. "

Исканията на Украйна се трансформираха доста през последните няколко месеца. В края на февруари беше основано МКДЗ, ръководено от Съединени американски щати и Англия. В началото на войната те изпращаха дребни оръжия и муниции - като противотанкови и противовъздушни ракети. Сега украинците желаят по-тежки оръжия - артилерия, ракетни установки и системи за противовъздушна защита.

Какви оръжия са дали Съединени американски щати на Украйна?

В първите дни на войната МКДЗ запасяваше със остарели руски оръжия и муниции от страните от някогашния руски блок - същите системи, които въоръжените сили на Украйна са употребявали в продължение на десетилетия. Но тези ресурси постепенно се изчерпват.

В момента в Европа има единствено един цех, който създава съвместими със руските 152-милиметрови артилерийски муниции. Бавно се минава към съоръжение, отговарящо на стандартите на НАТО. През последните няколко месеца на Украйна са изпратени повече от 100 американски гаубици М777 и 300 000 патрона за 155-милиметрови артилерийски снаряди. Това носи в допълнение предизвикателство, защото украинските сили би трябвало да бъдат подготвени по какъв начин да употребяват оръжията и боеприпасите.

МКДЗ провежда това образование отвън Украйна. Част от украинските войски към този момент се образоват в Обединеното кралство за работа с новите артилерийски оръдия и доставените от Англия ракетни установки за залпов огън. По-простите системи могат да се разгадават виртуално, като се употребяват видеоклипове и образователни принадлежности.

Нито контраадмирал Хайнц, нито бригаден военачалник Кинг имат вяра, че тази война ще завърши бързо. Според Кинг тя ще продължи години.

Но в НАТО има хора, които се питат дали Западът в действителност е подготвен за война, която може да продължи с години. Тя сигурно би могла да сложи на тестване неговото единение, увереност и лимитираните му ресурси от оръжия и муниции. Ю

Контраадмирал Хайнц разказва задачата за доставяне на Украйна с оръжия и муниции като " най-важната работа, която това командване е правило ", откогато през 1952 година е основано ръководеното от Съединени американски щати Европейско командване (EUCOM).

Бригаден военачалник Кинг споделя, че изборът е недопечен: " Или ще помогнем на Украйна да води война, или ще приемем, че може би не незабавно, само че през идващите няколко години ще водиме война някъде другаде. Ако не създадем задоволително, ще посеем семената на предстоящ спор. "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР