На тържествена церемония в Гербовата зала на Дондуков“ 2 президентът

...
На тържествена церемония в Гербовата зала на Дондуков“ 2 президентът
Коментари Харесай

Радев връчи висши държавни отличия на дейци на културата, науката, образованието и медицината

На тържествена гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2 президентът Румен Радев удостои с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ първа степен и почетен знак на президента изтъкнати дейци в региона на културата, науката, образованието и медицината. Отличени бяха Петър Горанов, отец Александър Чакърък, проф. Диана Петкова, проф. доктор Димитър Димитраков, инж. Тодор Тошев, Иво Папазов – Ибряма.

 

В навечерието на националния празник на България за мен е чест и привилегия да връча висши държавни награди оценки на шестима заслужили българи, които се радват на високо публично самопризнание и почитание. С труда си те способстват за богатството на хората в страната ни и на нашите общности зад граница и не престават да издигат реномето ни в интернационален проект, съобщи президентът Румен Радев.

 

Широката палитра от области, на които днешните лауреати са посветили своя човешки, теоретичен, креативен капацитет и сила са израз на дълбоките връзки, в които действат всички сфери на нашия публичен живот, всяка от които има свои изявени дарования, персони с апостолски мисли, университетски водачи и умели в своята специалност, само че всички те обединени от обща цел и посока – напред към България, сподели още президентът.

 

По думите на Радев днешната гала е израз на дълбоката благодарност на цялото ни общество за работата на отличените за издигане на все по-високо ниво на българската просвета и обучение, нематериалност и просвета, нововъведенията, откритията в здравето, за подсилване на духовната връзка с родината на нашите общности зад граница. 

 

Като българин съм горделив с вашите достижения, които популяризират страната ни надалеч отвън нашите лимити и не престават да въодушевяват доста младежи, съобщи президентът.

 

Вярвам, че вашата отговорност към развиването на страната, към образуването на знаещи, можещи и духовно богати, младежи ще продължи да ви сплотява и да бъде образец да се следва и от вашите почтени и многочислени почитатели, се обърна Радев към отличените. 

 

От името на отличените благодарствено слово произнесе Петър Горанов, който беше почетен с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ първа степен за заслугите му в региона на културата.

 

Смятаме, че ще се трудим, ще вършим всичко допустимо за издигане на престижа на България, съобщи той. 

 

Отец Александър Чакърък получи медал „ Св. св. Кирил и Методий “ първа степен за заслугите му за опазването на българското културно и историческо завещание.

 

За заслугите й в региона на науката отличена бе проф. Диана Петкова.

 

Проф. доктор Димитър Димитраков беше почетен приноса си за развиването на здравната просвета и на специалността „ Нефрология “ в България.

 

Отличие получи инж. Тодор Тошев за неговата дейна преподавателска активност в региона на прехвърлянето на технологии и лицензионно дело, за развиването на патентното дело, стопанската система и върховите технологии, както и за образуването на сполучлива политика на нововъведения и внедряване опита на водещите международни стопански системи в България.

 

Иво Папазов – Ибряма беше отличен за приноса му към българската просвета и за разпространяването в целия свят на културните обичаи на България, както и във връзка 70-годишнината от рождението му.

 

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР