На тържествена церемония в аула Максима на университета ректорът проф.

...
На тържествена церемония в аула Максима на университета ректорът проф.
Коментари Харесай

Ректорът връчи на Димитър Радев почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“

На тържествена гала в зала „ Максима " на университета ректорът проф. доктор Димитър Димитров удостои с почетното звание „ Доктор хонорис идея на УНСС " Димитър Радев, шеф на Българска национална банка (БНБ). В церемонията участваха ръководителят на Народното събрание на Република България Росен Желязков и изпълнителният шеф на Международния валутен фонд Пол Хилберс. Президентът Румен Радев насочи одобрение.

Званието се присъжда на Димитър Радев за издигане престижа на УНСС, като проучвателен и учебен център с национално и интернационално значение и заслугите му като международно приет икономист и специалист в ръководството на обществените финанси.

„ Високото звание има особена алегорична стойност. Вашата кариера и избирането Ви за втори мандат за шеф на една от най-старите и чудесно функциониращи национални финансови институции са доказателство, че вие сте един от визионерите, натоварени с виновната задача да поддържат финансовия стабилитет на България. Особена чест за нас е, че персона с толкоз значими публични функционалности е ученик на нашия университет. Ценим високо Вашия професионализъм и всеотдайна работа за издигане престижа на Българска народна банка. Високият Ви стандарт на работа е поръчител за устойчивото развиване на банковия бранш и задава вярната посока, по която да се управляват финансовите институции в страната ", акцентира проф. доктор Димитър Димитров. Ректорът огласи решението на Академичния съвет за почитане на Димитър Радев с най-високото почетно звание на УНСС.

„ Нашият университет удостоява с най-високото почетно научно звание - „ Доктор хонорис идея на УНСС ", смели визионери, персони с потвърден публичен принос и воля за смяна, какъвто Вие безспорно сте. Вашите персонални качества, професионални умения и обществена известност са поръчител за престижа на Българска народна банка и устойчивото развиване на банковия бранш. Добре пристигнали в сплотеното академично семейство на УНСС! В наше лице Вие постоянно ще имате поддръжка и опора в виновната Ви работа и задача в интерес на обществото и устойчивото развиване на България ", сподели проф. доктор Димитър Димитров.

Предложението за почитане с почетното звание е на декана на Финансово-счетоводен факултет проф. доктор Румен Брусарски. Той показа в резюме професионалния път на Димитър Радев и посочи, че от 1992 до 2001 година той е зам.-министър на финансите в шест следващи държавни управления. В продължение на 14 години работи в Международния валутен фонд. От 2015 година е шеф на Българска народна банка и на 18.07.2023 година е определен за втори 6-годишен мандат. Димитър Радев е разгласен за Банкер на годината през 2020 година, а пет следващи години, в това число и през 2022 година, е обявяван измежду най-хубавите централни банкери в света в влиятелната годишна ранглиста на централни банкери от целия свят на списанието Global Finance.

„ За мен е извънредно наслаждение да ви поздравя с присъждането на почетното звание „ Доктор хонорис идея ", то не е просто свършек на една сполучлива кариера или премия за изцяло творчество, това е самопризнание на едно влиятелно и почтено образователно заведение към неговия ученик за изминатия път, за достиженията, за това, че един човек не просто е търсил и намерил себе си, а е основал себе си в едни много турбулентни години ", акцентира ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. „ Във вашата биография има всичко, тя е събрала в палитра ориста на търсещия човек, който е претърпял рухването на Желязната завеса, почерпил е знание и опит от една обществено-политическа система и по-късно е построил себе си в друга. Вие сте индивидът, който не всеки път приказва това което знае, само че постоянно знае това, което приказва. "

От името на президента на Република България Румен Радев, неговият консултант по обучение Димитър Здравков приветства Димитър Радев за удостояването му с високото почетно звание и изчете приветствен адрес.

„ Като международно приет икономист и специалист в ръководството на обществените финанси, през всичките тези години отпред на една от най-авторитетните и уважавани институции в страната, каквато е Българска народна банка, вие сполучливо се справяте с виновната задача без значение и без политически вмешателства да опазите финансовата и банковата непоклатимост в страната. Пред Българска народна банка стои постигането на стратегически цели, от които зависи бъдещето на България. Убеден съм, че под вашето вещо управление тези цели ще бъдат сполучливо осъществени, което ще докара и до възстановяване живота на всички български жители ", се споделя в приветствения адрес.

Изпълнителният шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Пол Хилберс означи в словото си: „ За мен е чест да бъда в бих споделил международно известния Университет за национално и международно стопанство и най-сърдечно да поздравя Димитър Радев за удостояването му с „ Доктор хонорис идея на УНСС " и от името на ръководещия шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Тя е приключила Университета и бе извънредно радостна за удостояването на господин Радев с това почетно звание. Позволете ми да загатна няколко достижения на господин Радев, свързани с МВФ, през последните десетилетия. Той има дълга история, обвързвана с нашата институция. Бил е консултант на изпълнителния шеф на МВФ в интервала 2001 - 2003 година и старши помощник на МВФ в интервала 2003 - 2015 година в департамента по фискални въпроси, където е изготвил редица значими финансови отчети през тези години ". Той добави, че господин Радев е човек със солидни знания освен в областта на фискалната, само че и на паричната политика, което подред него се среща доста рядко в кариерата на международните икономисти, само че е извънредно скъпо. Като зам.-министър на финансите от 1992 до 2001 година господин Радев способства за процеса на консолидация и фискалната бистрота и отчетност на вашата страна. Всичко това се случва в ранните години на прехода на България към пазарна стопанска система и господин Радев има управителна роля през тези години. По-късно като шеф на Българска народна банка той съумява доста умело да провежда валутния ръб и работи интензивно по процеса на приемането на еврото във вашата страна. Това е основна цел и на актуалното държавно управление и МВФ поддържа мощно този доста значим план.

Във видеообръщение ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева акцентира: „ Удостояването с почетното звание „ лекар хонорис идея " от университета, от който човек е получил образованието си, е извънредно вълнуващо и в това време - голяма отговорност. Казвам го от персонален опит. Димитър Радев, гуверньор на 145 годишната Българска национална банка, го заслужава ". Тя посочи че, той е от личностите, които не се тормозят от смяната, а я търсят и реализират. „ От реформирането на банковия контрол и стрес-тестовете на банките до влизането на България в единния валутен механизъм Димитър Радев потвърди своите професионални и лидерски качества. Той е на път да влезе в историята като индивидът, който ще докара сполучливо до участие в еврозоната. Моите най-искрени поздравления за финансиста, гуверньора, дипломата, индивида Димитър Радев. УНСС има същински другар в негово лице ", сподели Кристалина Георгиева.

„ Званието „ Доктор хонорис идея " е толкоз значимо за доктор Димитър Радев, колкото и за присъстващите. То е доста значимо и за младежите, които са в залата, с цел да видят, че са стъпили на веднъж, който може да ги води до допустимо най-високите сфери на човешкото познание ", уточни финансистът Левон Хампарцумян. „ Д-р Радев, бидейки гуверньор на Централната банка, ще бъде и индивидът, който почтено ще причисли България към еврозоната. Централната банка ще реализира част от инфраструктурата, нужна за прехода. Това е комплициран механически развой, като някои от нещата са невидими за необятната аудитория, само че в това време те би трябвало да бъдат направени доста дейно. " Г-н Хампарцумян пожела триумф в администрирането и регулирането на инфраструктурата: „ Вие сте индивидът, който съумява да го прави с доста подготвеност и професионализъм ".

„ Много съм разчувствана, тъй като познавам господин Димитър Радев от доста години. Щастлива съм, тъй като имам опцията да се докосна до доста значими персони и да бъда очевидец на огромните им триумфи. Един от безспорните триумфи на господин Радев е Паричния съвет. Не бих могла да си показва в каква обстановка щяхме да бъдем, в случай че това не се беше случило. Г-н Радев постоянно е там, където страната има потребност, той е същински водач ", сподели проф. доктор инж. Лиляна Вълчева, ръководител на Съвета на настоятелите на УНСС и ръководител на профсъюз „ Висше обучение и просвета " към КНСБ.

Димитър Радев благодари посочи: „ За мен това е голяма чест и акт с дълбока символика, защото идва от моя университет и в това време най-голямото висше бизнес учебно заведение в Югоизточна Европа ".

В академичното си слово Димитър Радев означи: „ Вероятно като доста от вас и аз се пробвам да си отговоря на въпросите за средата, в която се намираме и за това, което следва. Когато приказвам за средата имам поради политическата и макроикономическата среда. Първата дума, която ми идва мислено е неустановеност. Тя се отнася както за световната, по този начин и за вътрешната политическа и макроикономическа среда. За първи път от години насам сме очевидци на толкоз спешни обстановки, за толкоз къс интервал от време. Това на което ще се спра през днешния ден, са стъпките, които в огромна степан зависят от нас и които в сходна среда на неустановеност би трябвало да бъдат направени. Ще обобщя тези стъпки в три групи - първо, основаване на устойчива и работеща политическа структура, второ, консолидиране на макроикономическата рамка и трето, развиване на институциите. В хода на словото си Димитър Радев посочи, че макроикономическото развиване на страната ни не може да бъде сполучливо, в случай че не бъде подкрепено със структурни промени на необятен фронт, в това число в областта на енергетиката, превоза, инфраструктурата. Той акцентира, че главният фокус на структурните политики би трябвало да бъде демографското развиване, което е несъмнено най-сериозното предизвикателство пред страната ни в средносрочен и дълготраен проект. То е обвързвано с значими промени, които не би трябвало повече да се отсрочват, в здравната, просветителната, обществената система, през пазара на труда до пенсионната система. Според Димитър Радев реализирането на тези промени зависи от два фактора, а точно - основаването на устойчива и работеща политическа структура и вторият е развиване на институциите.

„ Слабо работещите институции са продължителен проблем за страната, само че имаме и положителни образци в институционалното развиване. Аз постоянно съм се изкушавал да давам образец с Българска народна банка и мисля, че го върша обективно, а не пристрастно. През 2014 - 2015 година Българска народна банка беше в дълбока институционална рецесия и беше подложена на мощен напън от политиците и обществото. Днес Българска народна банка е единствената централна банка в Европейския съюз, която работи в режим на тясно съдействие с Европейската централна банка, тя е и единствената обществена институция в страната, която е пълновръстен член на значими институции на еврозоната. Ще дам и различен позитивен образец за институционално развиване и той несъмнено е УНСС. Мисля, че всички ние, преподаватели, студенти, някогашни и сегашни чиновници имаме съображение да се гордеем с развиването на нашия университет ", сподели Димитър Радев.

След привършване на академичното слово на Димитър Радев студенти имаха опция да зададат своите въпроси на шефа на Българска народна банка.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР