На тържествена сесия Общински съвет-Разград одобри и трите номинации за

...
На тържествена сесия Общински съвет-Разград одобри и трите номинации за
Коментари Харесай

На тържествена сесия Общински съвет-Разград одобри и трите номинации за отличието „Почетен гражданин на Разград“

На тържествена сесия Общински съвет-Разград утвърди и трите номинации за оценката „ Почетен жител на Разград “.

Заседанието, отдадено на 28 януари – Деня на Разград,  стартира със ставане на крайници за Химна на Република България и Химна на Европейския съюз. Приветствие към общинските съветници насочи Председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев. В него той разгласи желанието на управлението на Община Разград да посвети актуалната година на разградската нематериалност и просвета, напомни и мотивът празникът на града да е на тази дата. „ Това е ден, в който популацията на Разград посреща свободата и видя сбъдната фантазията, че ще може да съгради още веднъж своята българска страна. Държава, в която да се извърши заветът на великия Апостол на Свободата Васил Левски: „ Целта ни в Българско е приятелство с всекиго без да гледаме на религия и народност; ръката си подаваме всекиму, който желае да пролива кръв с нас дружно за живот и независимост човешка “.

Приветствие към участниците и гостите на сесията насочи и кметът на румънския град-побратим на Разград Кълъраш Мариус-Григоре Дулче. Той участва на съвещанието като началник на тричленна делегация от Кълъраш.

Г-н Ненчев разгласи и приветствените адреси, които са получени във връзка Деня на Разград. Сред тях от: Президента на Република България Румен Радев, от Синдиката на българските учители, от Ректора на Русенски университет акад. Христо Белоев, от „ Биовет-клон Разград “, някогашният ръководител на Общински съвет-Разград Милена Цанева и други. Всички приветствени услуги са.

След тържествената част от сесията локалните парламентаристи започнаха разискване по докладните мемоари с тази, с която се прави почитане със званието „ Почетен жител на Разград “. Представи я Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев. И трите оферти бяха от Инициативни комитети, по едно от тях Таня Тодорова изрази поддръжката и на управлението на Регионалния исторически музей за кандидатурата на Стоян Стоянов за връчване посмъртно на званието. Г-жа Тодорова напомни заслугите на Стоянов за изследването на историческото минало на Лудогорието.

31 общински съветници поддържаха номинацията на Герхард Робел „ За дългогодишна, високоморална и поредна общественополезна
активност за град Разград, Община Разград и техните поданици. “. Г-н Робел от над 10 години прави благотворителна активност в интерес на обществено слаби поданици на община Разград.

30 бяха гласовете за седемкратния международен първенец по битка за ветерани Ремзи Реджеб, оценката се връчва
„ За изключителни достижения в региона на спорта и дългогодишна публично потребна активност за град Разград и Община Разград. “

Подкрепа за посмъртно връчване на оценката на дългогодишния шеф на Историческия музей Стоян Стоянов бе получена от 21 съветника. Отличието се връчва „ За изключителни достижения в региона на
музейното дело и археологията и техния принос за националната и международна просвета. “.

Връчването на оценките ще се извърши на специфична гала от 17,30 ч. през днешния ден в залата на Общински съвет-Разград.

Сесията продължи с делова част и разискване на още 12 докладни мемоари.

Те бяха признати с друго болшинство, като полемика провокира докладната за приемане на Програма за интернационална активност на Община Разград за 2023 година и доклад за осъществяването на Програмата за интернационална активност за 2022 година В Програмата за актуалната година бе осъществена промяна, като имаше две оферти.  Едното бе от съвещанията на комисии от ръководителя на  Постоянната комисия по интернационално съдействие Таня Тодорова, тя предложи присъединяване на публична делегация от Община Разград в събития в града-побратим на Разград в Русия Орел да бъде осъществено при  изискване, че ще бъде реализирано спокойно споразумяване на военния спор сред Русия и Украйна “. С 14 гласа „ за “, 4 „ срещу “ и 2 „ въздържал се “ бе утвърдено предлагането на общинския консултант от „ Демократична България “ Иво Димитров да отпадне т. 3, включваща визити на публична делегация от Община Разград в събития в града-побратим на Разград в Русия Орел.

Сред утвърдените от съветниците докладни мемоари бяха две за вдишване на краткосрочни общински задължения от Фонда за органите на локалното самоуправление. И двата са   за реализация на план: „ Проектиране и създаване на
компостираща апаратура и апаратура за авансово отнасяне на битови боклуци за общините
от РСУО Разград “, финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 –
2020 година ”. Единият кратковременен общински дълг е в размер от 3 755 742,13 лева, а другият – 1 925 257,87 лева Те са два по правилник на ФЛАГ, защото са с разнообразни обезпечения.

Приета бе и докладна за определянето на пасищата, мерите и ливадите   от общинския аграрен фонд за общо и самостоятелно прилагане за стопанската 2023/24 година, както и Програма за ръководство и предписание с имоти-общинска благосъстоятелност. В Програмата за 2023 година е включена прогноза от 2 544 781 лева доходи от наеми и продажби на общински парцели, както и от вещни права и концесии. Предвидените разноски за поправки, застраховки и други са 134 986 лева

Съветниците одобриха и Програмата за бистрота и антикорупционни промени на Община Разград 2023-2028 година Тя е създадена и призната с консенсус от работна група в Община Разград, която се състои от представители на Общинската администрация, Общинския съвет и гражданското общество и се базира на правилата, залегнали в Пакта за предварителна защита и противопоставяне на корупцията на общинско равнище, подписан от заместник-кмета Мирослав Грънчаров от името на Кмета Денчо Бояджиев по време на национална конференция на Международния републикански институт на тематика „ Борба с уязвимостите към корупция на общинско равнище “. Програмата планува краткосрочни, приблизително и дълготрайни промени.

Сред утвърдените през днешния ден на съвещанието на двете комисии бе и докладната за приемане на Списък за предназначението, броя, типа и местонахождението на общинските жилища за 2023 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР