На свое заседание днес Комисията по изработването на Областна здравна

...
На свое заседание днес Комисията по изработването на Областна здравна
Коментари Харесай

Приеха Областната здравна карта на област Благоевград

На свое съвещание през днешния ден Комисията по изработването на Областна здравна карта на област Благоевград одобри окончателния й вид. Председател на комисията е регионалният шеф на област Благоевград – Мария Димова.

За задачата министърът на опазването на здравето назначи комисия с представители на Регионална здравна ревизия, Районна здравноосигурителна каса, Районна гилдия на българския лекарски съюз, Районна гилдия на българския зъболекарски съюз, Регионална гилдия на българската асоциация на експертите по здравни грижи, представителни организации за отбрана на пациентите и представители на всички общини в област Благоевград.

Работата на комисията е според Методика, одобрена от Министъра на опазването на здравето, като съществена цел на Областната здравна карта е прецизното идентифициране и обмисляне на потребностите на популацията на област Благоевград от налична извънболнична и болнична здравна помощ. Срокът за работа на Комисията е 30 септември 2023 година

Областните здравни карти се основават след оценка на потребностите от незабавна, първична и профилирана извънболнична и болнична помощ, броя на лекарите в болнична, доболнична и извънболнична помощ, лекарите по дентална медицина, експертите по здравни грижи, както и броя кревати за болнично лекуване за всички общини на територията на региона.

Областната здравна карта на Благоевградска област регламентира нужния брой болнични кревати по типове, нужни за облекчаване на потребностите на популацията на региона от болнична здравна помощ, както и типовете болнични заведения и структури, в които те се разкриват. Общият брой на дейните болничните кревати е 1851, от които 1413 са в обществените лечебни заведения и 367 в частния бранш, а според новото предложение по здравната карта общият брой на поисканите болнични кревати е 2 251.

Регламентираните с Областната здравна карта брой кревати за болнично лекуване и реализираните медицински действия по типове и разпределението им по лечебни заведения и по равнища на подготвеност на съответните структури в региона е за обезпечаване области на деяние на лечебните заведения оптимални в гео-демографски аспект и на здравните потребности на популацията от качествена и налична здравна помощ при оптимално дейно потребление на наличните материални и човешки запаси.

Приетите оферти за систематизиране на брой кревати по типове в област Благоевград са оптимално оптимални и ефикасни. Посредством тях ще се подсигурява равнопоставеност и достъп до здравни услуги за цялото население в област Благоевград.

На базата на регионалните здравни карти ще бъде направена Национална здравна карта, която ще дефинира структурата на здравната мрежа, приспособена към потребностите на популацията и гарантираща равнопоставен достъп до здравни услуги.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР