на светофара се появява експериментално преди няколко години у нас.

...
на светофара се появява експериментално преди няколко години у нас.
Коментари Харесай

Ще бъде ли върнат премахнатият мигащ светофар в София?

на светофара се появява пробно преди няколко години у нас. Първо е въведен в столицата, а по-късно и в най-големите регионални градове като Стара Загора, Варна и Пловдив. Целта е да се направи инспекция дали въвеждането му ще. Мигащата зелена сигнализация съумява да се наложи и огромна част от водачите привикват с нея и я възприемат като естествена и потребна мярка.



Темата за нея още веднъж нашумява, откакто преди седмица Столична община взема решение да стартира поетапно унищожаване на функционалността мигащ зелен сигнал. Като повода за това е, че български жител е подал тъжба до Европейската прокуратура, че липсва нормативна регулация за подобен вид светлинен сигнал. Мигането опонира на Виенската спогодба за пътни знаци и сигнали от 1968 година, която България е утвърдила през 1978 година. В нея е упоменато ясно, че зелените сигнали би трябвало да бъдат немигащи, като се изключи тези за пешеходци. Днес премахването на всичките мигащи светофари в София е реалност.





потърси мнението на специалисти по тематиката по какъв метод премахването на мигащия зелен сигнал е повлияло на пътната конюнктура.

от Европейски транспортни политики и Крисимир Георгиев , създател на автошкола в София, са на мнение, че няма годно доказателство за това, че при съществуване на такава сигнализация е намалял пътнотранспортния травматизъм.



" Таймерите на светофарите освен, че не са противозаконни, а са наложителни. Отново споделяме по този начин - общината е над закона. Законът споделя, че на кръстовище с интензивно придвижване би трябвало да бъдат сложени устройства, които отмерват времетраенето на сигнала, а общината споделя на закона " гледай си работата, ние сме общината ". Горе-долу по този начин се получава. ", добавя господин Георгиев.

Според тях методът на премахването на сигнала е това, което възмути най-вече софиянци.

Заместник министър Иван Шишков от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) към момента не е известен от Столична община каква е съответната причина за премахването на мигащия сигнал.



" Ние ще създадем нова комисия. В понеделник имаме среща със Столична община. Това, което мен персонално ме тормози е, че ние като данъкоплатци, жителите на София, даваме едни пари за нещо, което явно не дава отговор на нормата ", безапелационен е господин Шишков.

От своя страна министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова съобщи, че е на мнение " мигащият зелен светофар " да продължи да работи.

" Категорично сме " за " да продължи да работи " зеленият мигащ светофар " и ще предприемем дейности за смяна в Наредба № 17 от 2001 година за контролиране на придвижването по пътищата със светлинни сигнали. Искаме да защитим публичния интерес по легален метод ", сподели Комитова на среща с някогашните депутати Мартин Димитров и юрист Петър Славов.

Богдан Милчев от Института по пътна сигурност застава зад позицията, че мигането на зеления светофар не е от огромно значение за пътната сигурност. 



" Проблемът, който поражда е за какво след мнение на Министерство на регионалното развитие през 2017 година в този момент, няколко дни преди изборите, Столична община взема решение да го извърши. Този мигащ светофар в действителност не е организиран нормативно. Спекулациите с Виенската спогодба са плод на специалисти, които желаят и ще изтъргуват по всяка възможност нещо в пътната сигурност - дали ще са броячи, дали ще са пътни знаци, следва да забележим. Предстои да забележим за какво е този напор. ", показва той.

Потърсихме и мнението на хората, които се срещнаха първи с смяната - таксиметровите водачи . Представител на таксиметрова компания в София е безапелационен, че мигащия зелен светофар е предотвратявал доста ПТП-та и е доста комфортен и потребен за всеки лидер.



Ще бъде ли изменена наредбата и ще се върне ли мигащия зелен сигнал следва да разберем.

 

Снимки: Actualno.com

Репортаж на Илиана Симеонова

Още от ИНТЕРВЮ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР