На сцената, докато репетира за концерта си със Софийската филхармония,

...
На сцената, докато репетира за концерта си със Софийската филхармония,
Коментари Харесай

Хуан Диего Флорес ще отпразнува рождения си ден в София

На сцената, до момента в който репетира за концерта си със Софийската филхармония, Хуан Диего Флорес ще посрещне 48-ия си рожден ден.

Златното момче на класическата музика е роден на 13 януари, а на идващия ден ще се състои и първият му концерт в България.

За своя празник той ще заложи на вегетарианската кухня, био плодове, чай и кафе.

На 14 януари в зала 1 на НДК Флорес ще показа емблематични за него арии от Росини, Доницети, Белини, Сен-Санс, Лехар, Масне, Гуно, Пучини и Едуард Лало. Диригент на концерта е маестро Кристофър Франклин.

Хуан Диего Флорес е измежду най-уважаваните актьори в оперния свят. Изящният тенор получава самопризнание от Лучано Павароти, който го афишира за собствен правоприемник, а Пласидо Доминго го назовава най-великият артист на днешното време.

Талантливият перуанец в началото има желание да се занимава с известна музика, само че преподавателите му в Консерваторията в Лима го насочват към класиката, впечатлени от красивия му глас.

Професионалният му дебют е през 1996 година на оперния фестивал „ Росини “ в Пезаро, където се включва в последния миг и извършва основната роля на Корадино в „ Матилде ди Шабран “. Независимо от късото време за подготовка, дебютът му е успех и бележи началото на звездната му кариера.

Неговият извънреден глас и удивителна техника го трансформират в сензация за една нощ и водят до нов дебют през същата година, на 23-годишна възраст, на откриването на сезона 1996/97 на „ Ла Скала ” под диригентската палка на Рикардо Мути. Оттогава той взе участие постоянно във всички огромни интернационалните оперни театри и събития с водещи международни диригенти.

През 2007 година Хуан Диего Флорес влиза в историята на „ Ла Скала “, като нарушава десетилетната възбрана и за първи път от 1933 година до този миг извършва бис в театъра. Арията е „ Ах! Приятели мои, какъв празник “ от операта на Доницети „ Дъщерята на полка “, известна с деветте си високи до-та. Повтаря изключителната демонстрация няколко месеца по-късно през 2008 година в „ Метрополитън ”, в която от няколко години преди този момент не са били чувани бисове.

Хуан Диего Флорес е приет за един от най-хубавите тенори в историята от Би Би Си и е притежател на най-престижни оценки и награди, в това число най-високото отличие на Перу – Gran Cruz de la Orden del Sol, и купата на австрийското държавно управление Камерзингер.

През 2011 година Хуан Диего Флорес основава „ Sinfonía por el Perú “ –социален план, въодушевен от венецуелската El Sistema, който основава оркестри и хорове из цялата му татковина за да бъдат подкрепени деца и младежи от най-уязвимите обществени пластове.

Като самопризнание за активността на фондацията му той е назначен за дипломат на благосклонност на ЮНЕСКО през 2012 година и получава премията „ Кристал “ от Световния стопански конгрес през януари 2014 година

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР