На срещата в Мадрид съюзниците заявиха, че подкрепят стремежа на

...
На срещата в Мадрид съюзниците заявиха, че подкрепят стремежа на
Коментари Харесай

Столтенберг: Още в Мадрид съюзниците подкрепиха Украйна за НАТО

На срещата в Мадрид съдружниците обявиха, че поддържат устрема на Украйна към участие в НАТО.

Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг по отношение на подадената през днешния ден от украинската страна поръчка за участие в организацията. Той добави, че решението се взема с консенсус и участието на Украйна ще бъде реалност, когато всички съдружници дадат одобрителен отговор.     

Столтенберг акцентира, че в този момент задачата е да се окаже незабавна помощ на Украйна  да се отбрани от съветската експанзия.

Във връзка с оповестената от съветския президент Владимир Путин анексия на четири украински области Йенс Столтенберг даде изключителна конференция, която беше предавана онлайн.

В уводните си думи той сподели, че това е най-мащабният опит за лишаване на територии със мощ в Европа от времето на Втората международна война.
Генералният секретар на НАТО акцентира, че това е  нарушение на интернационалното право и Алиансът няма да признае анексиите. 

" Тези територии са Украйна. Донецк е Украйна. Луганск е Украйна. Херсон е Украйна. Запорожие е Украйна. Както и Крим е Украйна. " - безапелационен е той.

Столтенберг подсети, че това е вторият случай, в който Русия лишава със мощ територия от Украйна след анексирането на Крим през 2014 година

Генералният секретар на Алианса акцентира, че противозаконните анексии не трансформират уговорката на НАТО да поддръжка Украйна за освобождение на нейната територия.  
„ Ако Русия спре да води война, ще настъпи мир, в случай че Украйна спре да води война, няма да съществува като самостоятелна суверенна нация в Европа “, сподели още той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР