На среща с премиера Зоран Заев подчертах, че ценим двустранното

...
На среща с премиера Зоран Заев подчертах, че ценим двустранното
Коментари Харесай

САЩ очакват Скопие да започне преговори за присъединяване към ЕС

На среща с премиера Зоран Заев подчертах, че ценим двустранното си партньорство със Северна Македония и желаеме да забележим договаряния за присъединение към Европейския съюз допустимо най-скоро, съобщи посланикът на Съединените щати в Скопие Кейт Бърнс, представена от EURACTIV.

“Виждаме позитивен път напред и сме удовлетворени от продължаващите договаряния от страна на България, по този начин и на Северна Македония, за напредване на Скопие към присъединение към Европейски Съюз “, разяснява дипломат Бърнс.

В държавното изказване се споделя, че продължава напредъкът в промените и битката с корупцията. Премиерът Заев съобщи, че е признателен за огромната поддръжка на Съединени американски щати като основен стратегически сътрудник в развиването и демокрацията в страната.

“Стигна се до заключението, че политиките на разговор отварят вероятности за нашата страна и целия район, а Съединените американски щати, както беше оповестено, са загрижени за позитивните процеси в района “, сподели министър председателят на срещата, като добави, че “ние сме фокусирани върху позитивното развиване във връзка с идната стъпка в европейската интеграция, както и върху развиването на добросъседските връзки с България. “

В същото време обаче в изявление за  македонския сайт  „ Фокус министър председателят Заев съобщи ,  че България нарушава искрено 2-ри член от Договора за другарство и добросъседство сред двете страни. 

„ Договорите са обвързване на двете страни, които ги подписват. По-успешни сме от всяко друго съглашение, реализирано в модерна Европа. Ето, да вземем за пример, на нечии исторически комисии им трябваха 20 години, с цел да стигнат до решение. През първите две години успяхме да се договорим за пет исторически персони и три исторически интервала и да ги означаваме дружно “, съобщи Заев.

Според него историята би трябвало да се взема решение двустранно и да се разисква от специалисти и историци, макар че тя е динамична просвета и всеки има право на разнообразни възгледи, причини и доказателства за тяхната достоверност.

" Очакваме отговорност и от другата страна, защото те имат обвързване в Договора за непрекъсната поддръжка и подпомагане на районен съд Македония. Ясно заявих, че България искрено нарушава член 2 от Договора. Те постоянно показват неодобрение от използването на съглашението, само че не трябва да забравяме, че страната ни мина през референдум, смяна на Конституцията и по-късно пристигна пандемията “,  изясни министър председателят.

Той добави, че Скопие може и да е подписало документ за обща история с България, само че то има такава с задачите Балкани.

Президентът Румен Радев проведе среща с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателя на Португалия Антониу Коща, страната-ротационен ръководител на общността преди изключителното съвещание на Европейския съвет в Брюксел. По време на срещата бе разискван напредъкът на договарянията сред София и Скопие. 

Румен Радев напомни, че процесът на разширение на Европейски Съюз е външнополитически приоритет от над 10 години за страната ни и именно България е най-заинтересована от бързия напредък на най-близката ни страна на Балканите. Постигането на прогрес в процеса на европейска интеграция обаче следва да се основава на зачитането на човешките права и цялостното осъществяване на Копенхагенските критерии за участие в съюза.
 
" Нуждаем се както от положителни образци в двустранните връзки сред България и Република Северна Македония, по този начин и от директен и открит двустранен разговор за разрешаване на проблемите ", акцентира президентът.

Румен Радев оцени като добър знак идното взаимно отбелязване на делото на светите братя Кирил и Методий от делегациите на България и Република Северна Македония в Рим и прикани и за политическа воля от страна на югозападната ни съседка за реализиране на съответни резултати по проблематичните въпроси.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР