На среща на 23 юли между руския президент Владимир Путин

...
На среща на 23 юли между руския президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Заплахите на Путин и Лукашенко с Вагнер срещу Полша

На среща на 23 юли сред съветския президент Владимир Путин и беларуския водач Александър Лукашенко в Санкт Петербург, Русия, последният сподели, че бойците от групата Вагнер, които сега са в т.н. беларуско изгнание, са нараснали натиска да отидат на запад. Той цитира думите на наемниците: " Да отидем на екскурзия до Варшава и Жешов ", написа " Дойче веле ".

Путин към този момент беше засегнал " полския въпрос " на 21 юли, когато приказва на съвещание на съветския съвет за сигурност. Той показа своето виждане за обстановката, потвърждавайки, че членката на НАТО Полша има проекти да завземе територия в западните райони на Украйна и по този метод да се намеси директно в спора там. Той сподели, че Полша има сходни проекти за Беларус.

По време на сниманата си среща с Путин Лукашенко уточни на карта това, което той разказа като " напредване на полски войски към границите на съюзната страна на Русия и Беларус ". Той сподели, че " една от полските бригади в този момент се намира на 40 километра от Брест, друга в този момент е ситуирана на към 100 километра от Гродно.... Полша отвори оборудване за ремонт на танкове Леопард. Жешов става все по-голям, американците употребяват летище, с цел да изпращат съоръжение и по този начин нататък. "

" По сюжет на Кремъл "

Беларуският политолог Валерий Карбалевич счита, че двамата президенти са разговаряли главно за това какво да вършат с наемниците на Вагнер на беларуска територия и че заканите против Полша са били част от комплициран мизансцен. Според Карбалевич Лукашенко се е опитвал да обясни, че бойците на Вагнер са декларирали, че желаят да навлязат на полска територия, само че той ги е спрял.

" Това беше най-важната сцена за показване на публиката ", сподели Карбалевич.

Ригор Нижников, старши теоретичен помощник във Финландския институт по интернационалните връзки, остана с усещането, че " всичко е минало " по сюжет " на срещата. Той допусна, че Лукашенко евентуално е получил мъмрене, откакто е " дърдорил прекалено много " два дни след протеста на групата Вагнер на Евгений Пригожин, затова той евентуално се е изразил " в рамките, основани от Кремъл ".

Защо към Полша?

Експертите са съгласни, че Полша в този момент се е трансформирала в " групов зложелател на Русия " поради поддръжката й за Украйна. Полша, през която се доставя военно съоръжение, също упорства за повече наказания против Русия и е мощен покровител на украинската интеграция в Европейски Съюз и НАТО.

" Полша граничи с Беларус и Украйна. Ако приказваме за заплаха, произлизаща от наемниците на Вагнер, би било необичайно да я свързваме със Съединени американски щати, Германия или Франция. Те са надалеч. Що се отнася до Литва и Латвия, те са дребни страни, само че Полша е сериозен съперник ", сподели Карбалевич.

Беларуският специалист добави, че Путин се пробва да покаже още един път на съветската общност какъв брой " ловко е надминал всички ".

" Бунтът на Пригожин съществено травмира Путин. Той изглеждаше пред обществото като слабак, заставен да договаря за помирение с тежката категория. След това за него стана значимо да употребява същите средства против съперниците си. (Тоест) групата Вагнер, която създаваше проблеми на Русия, е преместена в Беларус да плаши Полша, а Путин се отървава от казуса " ловко " и го употребява против врага си в това време ".

Преди всичко той и други специалисти считат, че като заплашва Полша, Русия се пробва да понижи поддръжката за Украйна.

През есента в Полша се организират парламентарни избори, сподели Нижников. " Както Путин, по този начин и Лукашенко се пробват да им повлияят, в това число със закани, тъй че гласоподавателите да се насочат в " вярната " посока, а точно към тези сили, които споделят като част от предизборната си акция, че ролята на Полша във войната е неверна и е належащо да се отдалечим, с цел да предотвратим Трета международна война. "

Само PR трик?

Карбалевич счита, че срещата сред Лукашенко и Путин е PR трик. " Това е по-скоро осведомителна офанзива и шантаж. Това не е толкоз действителна опасност, защото наемниците на Вагнер са към момента надалеч от полската граница. Според западното разузнаване в Беларус има единствено към 3500 - макар че има проекти да бъдат трансферирани до 10 000 там. Но това въпреки всичко няма да бъде рисково число. "

Карбалевич сподели още, че се съмнява в Пригожин и неговите наемници още от през днешния ден да извършват безсистемно заповедите на Путин. Той сподели, че протестът през юни е посочил, че групата Вагнер е самостоятелна конструкция, която " се включва в избрани случки единствено в случай че те са преференциални за нея ".

За Нижников опасността за нахлуване над Полша работи за наемниците на Вагнер единствено в случай че не се приложи действително. " Ако през днешния ден наемниците на Вагнер ненадейно атакуван Полша, нищо няма да остане от тях. "

Въпреки това, сподели той, в случай че опасността се материализира, следствията са непредвидими, защото това ще докара до нахлуване против страна от НАТО. Член 5 от Северноатлантическия контракт, който гласи, че въоръжено нахлуване против един или повече членове на НАТО се смята за нахлуване против всички тях, е употребен единствено един път в историята на военния съюз, след офанзивите от 11 септември в Съединените Щати.

" Ако бях Лукашенко, щях да внимавам и да не адресирам наемници на Вагнер в Полша, тъй като Кремъл незабавно ще се отхвърли от тях ", допусна Нижников. " Беларус ще получи отговора. Може да има военна намеса в Беларус. Не имам вяра Лукашенко, четейки от лист хартия и хитро потискайки усмивката си към Путин, съществено да има вяра, че това може да се случи. Но в случай че се случи, Лукашенко ще бъде първата жертва на това " премеждие ". "

Наемниците на Вагнер са сложни за надзор

Междувременно Полша привика съветския дипломат и упрекна съветските управляващи във враждебна агитация.

" Полша няма желание да превзема Украйна или Беларус ", сподели Камил Клисински от Центъра за източни проучвания (OSW) в полската столица Варшава.

Той сподели, че Варшава единствено се готви да се пази и добави, че е сигурен, че наемниците на Вагнер няма да нападат контролно-пропускателни пунктове на полско-беларуската граница, тъй като не разполагат с нужното тежко въоръжение и съоръжение за това. Той се съгласи, че наличието на наемници съставлява прочут риск за Полша, само че сподели, че " преди всичко, това са опасности за Лукашенко - и той знае това ".

Според Клизински зад опасността на Лукашенко, че наемниците на Вагнер желаят да създадат " екскурзия " в Полша, стои настояването Путин в действителност да направи нещо за бойците.

" Не мисля, че Лукашенко е удовлетворен от тяхното наличие в Беларус. Лукашенко желае да управлява всичко, изключително в региона на сигурността. Но опитните наемници са сложни за управление. "

Той уточни, че и Лукашенко, и Путин знаят това и сигурно това е била главната тематика на диалога им. " Много е мъчно, меко казано, да задържиш наемниците на " Вагнер " с техните благоприятни условия, техния характерен метод на живот. Най-голямото предизвикателство е по какъв начин Беларус ще се отърве от наемниците на " Вагнер ".
 Владимир Путин заплаши Полша и Запада
Владимир Путин заплаши Полша и Запада

Русия ще отговори на всяка една експанзия против Беларус
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР