На снимката: Владимир ПутинРазгромът на руската армия в североизточната част

...
На снимката: Владимир ПутинРазгромът на руската армия в североизточната част
Коментари Харесай

Проблемите на Путин са не само на бойното поле

На фотографията: Владимир Путин
Разгромът на съветската войска в североизточната част на Харков изправя президента Владимир Путин пред политическо и военно главоболие.

Усилията на Кремъл да сътвори блестящ агитационен роман за войната си в Украйна са на косъм, защото известни лоялни блогъри, мозъчни тръстове и даже политици стартират да задават неуместни въпроси за провалянето на фронтовата линия.

Засега гневът им е ориентиран само към висшето военно командване на Русия, само че Путин въпреки всичко би трябвало да работи внимателно пред лицето на този необикновен гърмеж на противоречие. Ако той не реагира на недоволствата против командирите си, политическият напън върху автократичния му режим може да се ускори.

В неделя Рамзан Кадиров, своенравният и властнически водач на съветската Чеченска република, упрекна военното командване на Москва в „ неточности “ в Харковска област, където съветските войски бяха небрежно изтеглени от стратегически значимия град Изюм и Купянск, главен железопътен възел покрай границата с Русия.

„ Ако няма промени в тактиката за осъществяване на специфичната военна интервенция през днешния ден или на следващия ден, ще би трябвало да отида при управлението на Министерството на защитата, при управлението на страната, с цел да обясня действителната обстановка на място “, сподели той в записано гласово изказване, оповестено в канала му в Telegram.

Собствените бойци на Кадиров имат ужасна известност, упрекнати от украинците във военни закононарушения в град Буча при започване на войната и в правене на инсценирани видеоклипове в TikTok, с цел да разпространяват измислените си геройства, само че чеченският водач е важен, тъй като е персонално предан на Путин и е потвърдил готовността си да ангажира сили във войната.

Той е най-високопоставената фигура, която намерено удря по върховете на страната, само че надалеч не е самичък.

Сергей Марков, политически анализатор, обвързван с Кремъл, и някогашен народен представител от ръководещата президентска партия „ Единна Русия “, зашлеви пестник на юбилейните тържества в Москва в събота, по време на които Путин ненапълно сюрреалистично откри ново гигантско виенско колело преди нощния театър с фойерверки, тъкмо когато новините за украинските победи се разпространяваха бързо.

„ Празненствата в този момент наподобяват като политическа неточност. Еквивалент на гуляй по време на чума. Ясно е, че те [властите в Москва] не желаеха да ги анулират, с цел да не провокират суматоха “, съобщи политикът, който през предходните години пламенно поддържаше сепаратисткото придвижване в източния украински район Донбас. „ Но присъединяване на президента приказва още повече за объркването на управляващите “.

Той също по този начин съобщи, че фойерверките в Москва „ в трагичния ден на тежко военно проваляне за Русия “ е трябвало да бъдат анулирани от управляващите, акцентирайки вероятното накърняване на репутацията на Путин в очите на неговия електорат. „ Правителството не би трябвало да чества, когато хората скърбят “.

Сергей Миронов, водач на партията „ Справедлива Русия “, която поддържа Кремъл, внимателно се причисли към рецензиите към празненството.

Той прикани московските управляващи „ да отсрочат “ фойерверките „ до успеха “ над Украйна. „ Така ще бъде проявено почитание към тези, които на този ден с оръжие в ръка, рискувайки живота си, пазят цяла Русия, всички нейни поданици на хиляди километри от домовете им. “ (бележка от ДЕБАТИ: Защитават Русия от какво? Русия не е застрашена от Украйна, Русия е агресорът, не противоположното – това е очевидно).

Междувременно гневът на доста съветски военни блогъри бе ориентиран против тромавата осведомителна тактичност на съветското министерство на защитата, което се въздържа от всевъзможни мнения за обстановката в Харковска област през първите дни на украинската контраатака.

Блогърите също по този начин остро подлагаха на критика съветските управляващи за неспособността им да обезпечат уместно евакуиране от Харковска област на тези поданици, които поддържат съветската окупация и желаят да изоставен района в посока Русия преди бързото нахлуване на украинските войски.

Алексей Чадаев, предан на Кремъл политически анализатор, счита, че съветската войска „ като цяло, като конструкция, в настоящия си тип – меко казано – има лимитирана склонност за водене на модерна война “.

„ Основните недостатъци не са в способността за събиране на жива мощ, доставяне, оръжие и даже не в ръководството като такова, а в равнището на стратегическото мислене, в качеството на схващане на ритъма и логиката на борбата “, сподели той в събота, разяснявайки съветската развръзка.

Той добави, че последното проваляне на съветските войски „ от ден на ден припомня “ за злополуката, с която се е сблъскала Червената войска на Съветския съюз на съвсем същата територия през Втората международна война. Именно тук германците стартират интервенция „ Фредерик “ и нанасят сериозен удар на Червената войска, която е обкръжена и губи към четвърт милион души.

„ Или се бием, или се предаваме, няма трети вид. Затова дано решим. Но в случай че питате мен, аз съм за това да се бием “, добави Чадаев.

Бележка на ДЕБАТИ: Настроенията в Русия въпреки всичко не са за преустановяване на съветската експанзия в Украйна. Възмутително е по какъв начин тези хора считат, че имат правото да атакуват суверенна страна, имаща право на собствен път и решения. 

Текстът е оповестен в Политико, преводът е на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР