На снимката: Валерий Герасимов и Евгений ПригожинВсе по-ожесточеният спор между

...
На снимката: Валерий Герасимов и Евгений ПригожинВсе по-ожесточеният спор между
Коментари Харесай

Военните началници на Русия започват още една война – помежду си

На фотографията: Валерий Герасимов и Евгений Пригожин
Все по-ожесточеният спор сред висшите съветски генерали и Евгений Пригожин, създател на наемническата група „ Вагнер “, наподобява стига до развръзка, откакто шефът на паравоенната формация упрекна Министерството на защитата на страната в „ изменничество “, защото съзнателно е задържало муниции за неговите бойци в Украйна.

Нахлуването на Русия в Украйна разреши да се повдигнат откровени авантюристи като Пригожин, който взима доста от новобранците си от пандизите, и чеченския пълководец Рамзан Кадиров, разкривайки съперничеството сред съветските командири, което в последна сметка може да съставлява опасност за Кремъл. Група „ Вагнер “ води траялата месеци наред офанзива на град Бахмут, където силите ѝ получиха печална популярност поради самоубийствените офанзиви с „ месна вълна “, които съгласно украинците водят до извънредно тежки съветски загуби.

Министерството на защитата на Москва осъди като „ безусловно погрешно “ изказванието на Пригожин, че задържа муниции от бойците му. „ Всички поръчки за муниции за щурмовите елементи се извършват в най-кратки периоди “, съобщи то. Като похвали „ смелостта “ на съветските „ доброволци “ в Украйна, то жигосах напъните за втълпяване на разделяне, които са „ контрапродуктивни и които играят само в интерес на врага “.

В седемминутно аудиосъобщение, оповестено в интернет в понеделник, Пригожин порица висшия боен състав на Русия, като съобщи, че от него се е изисквало „ да се извини и да се подчини “ в напъните си да обезпечи доставки за хората си. „ Не съм в положение да разреша този проблем макар всичките си връзки и контакти “, гневи се той. Той упрекна за дефицита на муниции хората, които „ ядат закуска, обяд и вечеря от златни чинии “.

„ “Просто се случва непосредствено възпрепятстване “, сподели Пригожин в аудиоизявлението си. „ Това може да бъде приравнено към държавна измяна “, сподели той. В резултат на това неговите бойци „ всеобщо умират “, добави той.

Миналата седмица Пригожин направи сходно изказване за „ апетит за муниции “ и разгласява видеоклип с купчина трупове, с цел да подчертае тезата си за дефицит на муниции. Той също по този начин разкритикува съветските генерали, че не са съумели да пресечен украинските снабдителни линии, което е затруднило завладяването на Бахмут в Донецк от неговите хора, като се оплака, че в този момент евентуално ще са нужни месеци за завладяването на града поради „ чудовищната администрация “ на Москва.

Групата „ Вагнер “ на Пригожин твърди, че нейните бойци не са получавали заслуженото самопризнание. Миналия месец той имаше гневен спор с съветските генерали за това кой е виновен за завладяването на украинския солодобивен град Соледар – неговите хора или постоянните съветски войски.

Стремежът му да бъде в центъра на вниманието и непрекъснатите му обвинявания към висшите съветски командири в неприятно ръководство на войната способстваха за личностната политика, която раздробява съветските военни старания, а висшите генерали наподобява се умориха от това, опасявайки се, че Пригожин пречи на напъните им да подобрят координацията на силите си на бойното поле.

По-рано този месец съветските военно-политически блогъри получиха указания от военачалник Валерий Герасимов, някогашен шеф на Генералния щаб, а в този момент общ командващ на Русия в Украйна, да понижат отразяването на „ Вагнер “.

И видимо през последните дни някои от водещите блогъри, като да вземем за пример Рибар, наподобява, че вършат това.

На Пригожин също по този начин беше неразрешено да вербува повече бойци от съветските затвори и все по-често се приказва, че групата „ Вагнер “ в Украйна ще бъде сложена под командването на Националната армия и ще бъде преместена надалеч от Министерството на защитата, което всъщност е намаление в служба.

Според анализатора Татяна Станоева, създател на R.Politik, напъните на висшето управление да в профил групата „ Вагнер “ на Пригожин наподобява се усилват. Тя твърди, че Пригожин е станал политически уязвим, а звездата му угасва с неотдавнашните разбърквания по върховете на съветската войска. Тя отбелязва, че прехвърлянето на Герасимов в Украйна е „ фрапантно понижило автономността на Вагнер и съществено е трансформирало връзките на Пригожин с държавните организации “.

Тя счита, че публикуването в понеделник на аудиоизявление, в което Министерството на защитата се упреква в изменничество, е „ акт на обезсърчение “ и „ опит да се доближи до Путин посредством гласност “.

Не е ясно обаче по какъв начин ще реагира съветският президент.

„ Тези различия евентуално го вбесяват “, споделя Становая.

Текстът е оповестен в Politico, негов създател е Джейми Детмър. Заглавието и преводът са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР