На снимката: Росица Велкова-ЖелеваАктуализацията на бюджета е невъзможно да бъде

...
На снимката: Росица Велкова-ЖелеваАктуализацията на бюджета е невъзможно да бъде
Коментари Харесай

Служебното правителство на Радев смята, че няма пари за енергийни помощи

На фотографията: Росица Велкова-Желева
„ Актуализацията на бюджета е невероятно да бъде създадена “. Това сподели през днешния ден министърът на финансите Росица Велкова-Желева на брифинг, представена от БГНЕС. „ Не се чака преизпълнение на приходите в бюджета и единственият метод за финансиране на изключителни разходи до края на годината са икономиите “, сподели още тя. По думите ѝ няма опция и за отплата за битови и небитови консуматори поради цените на природния газ, както и напълно за енергийни помощи.

„ Приходите са извънредно напрегнати, не чакаме преизпълнение на приходите. Преизпълнение на приходите не е налично, с цел да се извърши една актуализация ”, сподели още тя.

Това, несъмнено, обезпечава спомагателни причини за договаряния с „ Газпром “ – нещо, към което служебното държавно управление наподобява като че ли се стреми. „ Ако няма средства за погашение на енергийни помощи, дано се помолим на Русия за на ниска цена газ “ – по този начин звучи логиката на служебния кабинет на Радев в тази ситуация.

Съвсем обособен в въпросът до каква степен на ниска цена е съветският газ, както твърди министърът на енергетиката Росен Христов. Моралният проблем, че купувайки съветски газ, България спонсорира войната на Путин, също не е за занемаряване и даже би следвало да е водещ пред цената.

Служебният министър на финансите сподели още, че неизбежно ще има „ някаква спестовност в финансовите разноски, която ще бъде преструктурирана “. Тя обаче нямало да бъде в размера, който се обсъждал в публичното пространство.

Финансовият министър акцентира, че има доста „ непредвидени разноски, които служебното държавно управление ще се наложи да обезпечава “. Като образец уточни над 70 млн. лв., обезпечени за провеждането на предварителните парламентарни избори на 2 октомври.
Капиталовите разноски
Капиталовите разноски към Министерството на защитата са 1,1 милиарда лв., които ще са значими в сегашната мигрантска рецесия и войната в Украйна, а останалите 500 млн. са към към 40 разпоредители с бюджетни средства. Ще има и непредвидени разноски, като да вземем за пример 70-те млн. лв., които са даваха за идните избори и парите, давани за настаняване на украинските бежанци, уточни служебният министър на финансите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ръстът на Брутният вътрешен продукт през тази година ще е 2,9 на 100, а през идната година – 2,2 на 100. „ За тази година чакаме закъснение на растежа на Брутният вътрешен продукт през третото и най-много четвъртото тримесечие на тази година “, сподели Велкова. „ Инфлацията ще се забави поради стесняване на потреблението освен в България, само че и в Европейски Съюз, и средногодишната инфлация ще е 12,6 на 100. Догодина инфлацията ще е 5,6 на 100 “, уточни Велкова.

„ От гласуваните от Народното събрание 10,3 милиарда лв. за държавен дълг, до момента са теглени 1,8 милиарда лв.. Ще излезем на интернационалните и на вътрешния пазар през идващите месеци “, сподели още Велкова.

За 2022 година съгласно обновената фискална стратегия (КФП) дефицитът ще е 6 228,4 млн. лв. (4,1 на 100 от прогнозния БВП), а за бранш „ Държавно ръководство “ недостиг от 6 на 100 от Брутният вътрешен продукт.

За 2023 година прогнозата е за недостиг по КФП от 11 319,1 млн. лв. (6,8 на 100 от БВП), а на бранш „ Държавно ръководство “ недостиг от 6,4 на 100.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР