На снимката: Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура КьовешиЕвропейските делегирани прокурори

...
На снимката: Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура КьовешиЕвропейските делегирани прокурори
Коментари Харесай

Европейските прокурори окончателно получиха собствена сграда

На фотографията: Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши
Европейските делегирани прокурори (ЕДП) към този момент имат „ собствен дом “. Правителството през днешния ден даде някогашната постройка на Съюз на демократичните сили на ул. „ Г.С. Раковски “ №134 на Висшия правосъден съвет (ВСС) за потребностите на Европейската прокуратура. Това оповестиха министърът на районното развиване и благоустройство Иван Шишков и зам.-министърът на правораздаването Мария Павлова на конференция след съвещанието на кабинета, съобщи Lex.bg.

В първите си дни като длъжностен министър на правораздаването Крум Зарков съобщи, че един от целите му ще е да обезпечи постройка за Европейската прокуратура. По-късно той изясни, че са били препоръчани три разновидността, а делегираните европрокурори са избрали тази на ул. „ Раковски “ №134.

От Съюз на демократичните сили незабавно реагираха против тази концепция като желаеха други наематели, а не ЕДП, тъй като в противоположен случай няма да може да употребяват алегорично и едно помещение.

Правителството обаче утвърди предлагането на Министерството на правораздаването и на Министерство на регионалното развитие.

„ Осигурихме дом на Европейската прокуратура на ул. „ Г. С. Раковски “ №134. Тази постройка ще може да бъде задоволително добра, с цел да се настани там Европейската прокуратура и да работи както чака цялото общество и да помогне за разкриването на част от проблемите, които се разясняват България “, съобщи през днешния ден Иван Шишков.

Зам.-министър Мария Павлова добави, че днешното решение ще покаже на интернационалните институции устрема на страната ни да продължи битката с корупцията и ще рефлектира върху образа ѝ.

Сградата се нуждае от сериозен ремонт, по тази причина Павлова не уточни по кое време европрокурорите ще могат да се нанесат там. Тя разясни, че на този въпрос отговор може да даде Висш съдебен съвет.

„ Няма да има позволение за градеж, тъй като постройката е административна, тя е с такива функционалности и ще бъде осъществен единствено ремонт “, пошегува се Шишков.

Решението европейските делегиран прокурори да бъдат извадени от постройката на българската прокуратура беше взето от 47-мия Парламент по предложение на тогавашния министър на правораздаването Надежда Йорданова. Освен лична постройка, те получават и лично секретно деловодство, бюджет и администрация. За въпросните промени настоя и европейския основен прокурор Лаура Кьовеши на последното си посещаване у нас през март 2022 година, като задачата е да бъдат самостоятелни. 
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР