на снимката: премиерът на Унгария Виктор ОрбанУнгария вече не е

...
на снимката: премиерът на Унгария Виктор ОрбанУнгария вече не е
Коментари Харесай

Европейският парламент заклейми Унгария и я определи като „избирателна автокрация“

на фотографията: министър председателят на Унгария Виктор Орбан
Унгария към този момент не е изцяло функционираща народна власт, обявиха членове на Европейския парламент в необвързващ, само че мощно алегоричен отчет, признат в четвъртък.Според тях Унгария се е трансформирала в „ изборна автокрация “.

„ На лице е консенсус, че Унгария към този момент не е народна власт “, обявиха депутатите, като се позоваха на редица интернационалните показатели, които намалиха статута на Унгария.

Предложението, което беше признато с 433 гласа „ за “, 123 „ срещу “ и 28 „ въздържали се “, съставлява още един алегоричен укор от страна на Европейски Съюз към Унгария, която е изправена пред години на неодобрение, поради опасения за върховенството на закона.

В резолюцията си евродепутатите сочат с пръст непосредствено министър-председателя Виктор Орбан, който е на власт от 2010 година, и осъждат „ целенасочените и систематични старания “ на неговото държавно управление да подкопае главните полезности на Европейски Съюз.

Но ходът на Народното събрание надали ще докара до съответно наказване. В отчета си членовете на Народното събрание изброиха редица опасения – от действието на изборната система на страната до нейната правосъдна самостоятелност. Те показаха и опасения по отношение на академичната и религиозната независимост, както и правата на уязвимите групи от популацията.

„ Дълбоко съжаляваме, че неналичието на решителни дейности от страна на Европейския съюз способства за разпадането на демокрацията, върховенството на закона и главните права в Унгария, трансформирайки страната в хибриден режим на изборна автокрация “, сподели евродепутатът от Зелените Гуендолин Делбос – Корфийлд.

Парламентът не е единствената институция на Европейски Съюз в спор с Будапеща. Европейската комисия е ангажирана в дълга борба със страната за върховенството на закона, оказвайки напън върху Унгария поради хипотетичната корист с обществени средства за обогатяване на фигури, близки до ръководещата партия Фидес. Очаква се в неделя Комисията да предложи доста редуциране на еврофондовете за Унгария, като в същото време даде на страната няколко месеца да откри компромис.

Парламентът от дълго време е сериозен към положението на демокрацията в Унгария. Още през 2013 година той одобри така наречен Доклад на Тавареш — кръстен на португалския евродепутат Руи Тавареш, който предизвестява за рисковете за правосъдната самостоятелност, медийния плурализъм, изборната система, религиозната независимост и правата на малцинствата в страната.

През 2018 година евродепутатите започнаха историческата стъпка за задействане на по този начин наречената процедура на Европейски Съюз по член 7 против Унгария – развой, употребен, когато се смята, че дадена страна членка е изложена на риск от нарушение на главните полезности на блока. Оттогава този развой е в застой в Съвета на Европейски Съюз, който сплотява длъжностни лица от страните членки.

Докладът от четвъртък подтиква Съвета да предприеме дейности против Унгария.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР