На снимката: първата “Ариана 6 е на стартовата площадка на

...
На снимката: първата “Ариана 6 е на стартовата площадка на
Коментари Харесай

Първата нова европейска ракета Ариана 6 бе позиционирана на стартовата площадка!

На фотографията: първата “Ариана 6 ” е на стартовата площадка на космодрума Куру във Френска Гвиана. Photo credit: ESA

Най-сетне – след дългогодишни забавяния, АрианаГруп сподели първата ракета “Ариана 6 ” на стартовата площадка на космодрума Куру във Френска Гвиана!

На горната фотография, фотографирана на 22 юни, се вижда какво се е случило, откакто вратите на мобилната кула са се отворили, след което тя е била прибирана, оставяйки самата ракета на площадката. Това е значима подготовка преди реализирането на статичните огневи тествания на ракетата и нейния мотор “Вулкан-2.1а ”. Успешното напредване на мобилната кула оказа помощ на експертите да валидират готовността на наземната инфраструктура.

Важно конкретизиране е, че ракетата, показана на фотографията, не е предопределена да лети – тя ще се употребява само, с цел да се изтренират процедурите по сглобяване, свързване на горивните и електрическите връзки, подаването на телеметрична информация и така нататък

Полетните модели на ракетата, в това число първата “Ариана 6 ”, която ще лети, понастоящем се конструират в предприятията на Европа. След като степените биват превозени към Френска Гвиана с транспортен съд, те се сглабят в хоризонтално състояние и се изправят в мобилната кула. Там се прикачват и галактическите апарати, както и страничните твърдогоривни ускорители.

Всички тези нововъведения би следвало да трансфорат “Ариана 6 ” в по-евтина ракета от актуалната “Ариана 5 ”, която е съвсем пред пенсиониране – само че към момента остава провесен въпросът до каква степен ще е конкурентоспособна на СпейсЕкс, защото “Ариана 6 ” си остава невъзвръщаем галактически притежател.

Все отново ракетата “Ариана 6 ” е значима в геополитически смисъл, тъй като ще обезпечава за страните от Европа самостоятелен достъп до галактическото пространство, без да се постанова да заплащат услуги за транспорти на други страни като Съединени американски щати и Русия.

Инфо: Арианагруп

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР