На снимката: изтребител F-16Парламентът одобри законопроект за ратификация на две

...
На снимката: изтребител F-16Парламентът одобри законопроект за ратификация на две
Коментари Харесай

НС ратифицира споразуменията за плащането на първите самолети F-16

На фотографията: изтребител F-16
Парламентът утвърди законопроект за ратификация на две съглашения, свързани с доставката на осем самолета F-16 Block 70 и съоръжение за тях, заяви Българска телеграфна агенция.

Със 159 гласа „ за “, 45 „ срещу “ и трима „ въздържал се “ Народното събрание гласоподава на две четения Законопроект за ратификация на Споразумение за сметка сред българското Министерство на защитата (МО) и Федералната аварийна банка на Ню Йорк и на Споразумение по отношение на избрани сметки, свързани с финансиране на задгранични военни продажби от държавното управление на България, сред МО, Агенцията на Департамента по защита на Съединени американски щати за съдействие в региона на сигурността (DSCA) и Федералната аварийна банка на Ню Йорк. Вносител е Министерският съвет.

Споразуменията се отнасят до осъществяването на договорите за доставка на 8 самолета F-16 Block 70 със обвързваното съоръжение и въоръжение сред Република България и Съединените американски щати. Съществен детайл от договорите е методът на заплащане, който планува избраната цена да се подава по сметка на федералното държавно управление. Сумите по договорите са обособени по обособена сметка (Trust Fund Account), предопределена за всички контракти на Република България за придобиване на съоръжение по Програмата за задгранични продажби за военни цели (FMS).

Условията на Програмата FMS дават опция част от платените от България средства да се подават и влагат посредством банкови и капиталови сметки във Федералната аварийна банка на Ню Йорк за обезпечаване на рентабилност от тези средства в интерес на българската страна. Размерът на средствата, които биха могли да се трансферират по този метод, ще се дефинира от DSCA, като в Trust Fund Account (предназначена за Република България) следва да се поддържат средства за покриване на настоящи разплащания на DSCA по плана за идващите 90 дни. Тъй като се планува опция за капиталови интервенции, съгласно предоставената информация, общоприетоо средствата се влагат в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills) с друга срочност.

Министерството на защитата (МО) ще има опция да следи положението на сметката всекидневно и при положение, че бъде преценено, че по-нататъшното вложение на тези средства е нецелесъобразно, може да разпореди средствата, преведени по сметката на МО във FRB/NY, да се трансферират назад към Trust Fund Account (предназначена за Република България).

Двата документа засягат предписание с бюджетни средства, които ангажират дълготрайно българската страна по тяхното обезпечаване до цялостното осъществяване на договорите за доставка. Споразуменията съдържат клаузи, свързани с нуждата от предприемане на законодателни ограничения по отношение на действието на непознати правни правила.

Срещу ратификацията на споразуменията в хода на полемиката се оповестиха от левицата и „ Възраждане “.

Атанас Славов от „ Демократична България “ (ДБ) моли да не се спекулира с обстоятелствата. Демократична България ще продължи за пази нуждата от модернизацията освен на военната авиация, само че и на сухопътните и военноморските ни сили, най-малко 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт за защита сме сложили като изискване към бюджета, уточни той.
Цигарите и тютюневите произведения ще нарастнат от март следващата година
Това планува акцизният календар на Министерството на финансите, който депутатите одобриха на първо четене през промени на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Промените са импортирани от Министерския съвет и бяха утвърдени на първо четене със 154 гласа „ за “, 1 „ срещу “ и 26 въздържали се.

Най-голямо ще е нарастването при нагреваемите тютюневи произведения – с 21%, а минимум при класическите цигари – 5 на 100. Според акцизния календар до 2026 година нагреваемите тютюневи произведения ще нарастнат със 72%, цигарите с съвсем 20 на 100, а останалите тютюневи артикули – с 46%, заяви Българска национална телевизия.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР