На снимката: Христо Иванов съпредседател на Демократична БългарияНяма още нищо

...
На снимката: Христо Иванов съпредседател на Демократична БългарияНяма още нищо
Коментари Харесай

Христо Иванов: Не може да сме в продължаващ полупрезидентски режим

На фотографията: Христо Иванов съпредседател на " Демократична България "
„ Няма още нищо финализирано в договарянията за коалиция сред „ Продължаваме pромяната “ и „ Демократична България “ (ДБ) за явяване на предварителния избор “, съобщи в коридорите на Народното събрание съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

„ Амбицията, която всички би трябвало си сложим, е да дадем отговор на един елементарен въпрос – „ Как ще се ръководи България? “. Дали ще продължим да следим по какъв начин политическите сили в Народното събрание групово отхвърлят да носят отговорност за ръководството на страната и я оставят на президента? А на него очевидно му харесва да дава мандатите на себе си. Трябва да излезем от това състояние. Как? Оптималният вид е да формираме предизборни и следизборни конфигурации, които могат да дадат ясна вероятност на българските жители да гласоподават за ръководство и то не какво да е, а демократично и реформаторско ръководство, тъй като от това има потребност страната “, сподели още Иванов.

„ Надявам се, че всички ние – и политиците, и гласоподавателите – ще разберем, че страната не може да продължи да обитава в това положение на неуправляемост и възникващ от храстите полупрезидентски режим. Единствените, които въпреки всичко в това мъчно състояние се пробваха да основат държавно управление, това сме ние и „ Продължаваме промяната “, и ще продължим с тези опити. Ако гласоподавателите поддържат този опит, може да има държавно управление “, счита Иванов.

За Демократична България най-важният политически лакмус ще бъде процедурата, която урежда контрола над основния прокурор. „ Фундаменталният въпрос на политическото разделяне е точно този въпрос – да се носи от основния прокурор отговорност пред същински неутрални органи “, счита съпредседателят на Демократична България.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР