на снимката: Генералният секретар на НАТО Йенс СтолтенбергСветът се намира

...
на снимката: Генералният секретар на НАТО Йенс СтолтенбергСветът се намира
Коментари Харесай

Светът е в окаяно състояние, смята Гутериш. Ако искаме мир, трябва да дадем оръжие на Украйна, каза Столтенберг

на фотографията: Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Светът се намира в „ окаяно положение “ заради безчет взаимосвързани провокации, измежду които изменението на климата и войната на Русия в Украйна, които се „ натрупват като коли при верижна злополука “, съобщи ръководителят на Организация на обединените нации на срещата на Световния стопански конгрес в сряда.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш насочи мрачното си обръщение на втория ден от елитната среща на международни водачи и корпоративни ръководители в швейцарския ски курорт Давос, съобщи „ Associated Press “.

Заседанията получиха тъмен темперамент, когато се появи новината за злополука на хеликоптер в Украйна, при която починаха повече от дузина души, в това число вътрешният министър на Украйна и други публични лица.

Председателят на форума Борге Бренде изиска 15 секунди безмълвие, а украинската първа дама Олена Зеленска попи сълзите си, като назова това „ още един доста печален ден “, след което сподели на присъстващите, че „ можем да променим тази отрицателна обстановка към по-добро “.

Украинският президент Володимир Зеленски трябваше да направи послание към конклава посредством видеовръзка, защото украинската делегация, включваща брачната половинка му, упорства за повече помощ, в това число оръжия, от интернационалните съдружници за битка с Русия.

Малко преди Зеленски приказва немският канцлер Олаф Шолц, който на въпроса за какво не е изпратил танкове в разкъсваната от война страна, повтори, че Германия е един от най-големите снабдители на военно съоръжение за Украйна, незабавно след Съединени американски щати и Англия.

Въпреки че Германия е предоставила системи за противовъздушна защита и бронетранспортьори, Шолц – единственият водач, който участва в Давос от Групата на 7-те най-големи стопански системи – е подложен на напън да изпрати танкове в помощ на Украйна, написа изданието.

Гутериш съобщи, че „ най-сериозните равнища на геополитическо разделяне и съмнение от генерации насам “ подкопават напъните за справяне с световните проблеми, измежду които са и задълбочаващото се неравноправие, рецесията с разноските за живот, провокирана от възходящата инфлация и енергийната рецесия, продължителните последствия от пандемията COVID-19, нарушаванията във веригите за доставки и други

Той открои изменението на климата като „ екзистенциално предизвикателство “ и съобщи, че световният ангажимент за ограничение на повишението на температурата на Земята до 1,5 градуса по Целзий „ съвсем се изпарява в пушек “.

Гутериш, който е една от най-откровените международни фигури по въпросите на изменението на климата, се базира на неотдавнашно изследване, съгласно което учени от Exxon Mobil са създали удивително точни прогнози за последствията от изменението на климата още през 70-те години на предишния век, даже когато компанията обществено се е съмнявала, че стоплянето е действително.

„ Миналата седмица научихме, че някои производители на изкопаеми горива са били изцяло наясно през 70-те години на предишния век, че главният им артикул изпече нашата планета “, сподели той в речта си.

Критиците слагат под въпрос въздействието на четиридневната среща, на която политици, изпълнителни шефове и други водачи разискват международните проблеми и подписват покупко-продажби в коридорите, само че на която е по-трудно да се измерят съответни дейности. Природозащитниците, да вземем за пример, се възмущават от изхвърлящите въглеродни излъчвания частни самолети, с които идват огромните персони на събитието, което дава приоритет на битката с изменението на климата.

През втория ден държавни чиновници, корпоративни титани, учени и деятели участваха в десетки панелни сесии по тематики, обхващащи метавселената, зелените политики и изкуствения разсъдък.

С наближаването на годишнината от войната, Украйна заема централно място, а първата дама Зеленска упорства участниците да създадат повече за подкрепяне на страната ѝ в миг, когато поради съветската инвазия умират деца, а светът се бори с продоволствената неустановеност.

Катастрофата способства за още по-голяма покруса, откакто през уикенда съветски ракетен удар удари жилищна постройка в югоизточния украински град Днепър, убивайки десетки хора в едно от най-смъртоносните единични набези от месеци насам, написа „ Associated Press “.

Гутериш не беше оптимист, че войната, която се води на по-малко от 1000 км от Давос, може да завърши скоро.

„ Ще има завършек на тази война. Има завършек на всичко. Но не виждам края на войната в близко бъдеще “, сподели той. Дълбоките исторически разлики сред Русия и Украйна затрудняват намирането на решение, учредено на интернационалното право и зачитащо териториалната целокупност, добави той.
Столтенберг: Ако желаеме спокойно решение посредством договаряния на следващия ден, би трябвало да осигурим повече оръжия през днешния ден
Украйна се нуждае от „ доста нарастване “ на въоръжението в основен миг от съветската инвазия и тази поддръжка е единственият метод за реализиране на спокойно решение посредством договаряния, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Ръководителите на отбранителните структури на към 50 страни и на Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО) ще проведат диалози в немската военновъздушна база „ Рамщайн “ в петък – последната от поредицата срещи, откогато съветските сили нахлуха в Украйна преди близо 11 месеца.

„ Това е основен миг във войната и нуждата от доста увеличение на поддръжката за Украйна “, съобщи Столтенберг в изявление за „ Ройтерс “ в коридорите на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария.

„ Ако желаеме спокойно решение посредством договаряния на следващия ден, би трябвало да осигурим повече оръжия през днешния ден “.

Очаква се фокусът в Рамщайн да бъде не върху това какво ще дават Съединените щати, а върху това дали Германия ще анулира опълчването си на изпращането на своите бойни танкове „ Леопард “ в Украйна или най-малко ще утвърди прехвърлянето им от съюзнически страни.

Столтенберг остана внимателен по тематиката, като съобщи, че консултациите не престават, макар че приветства английското решение да изпрати танкове Challenger в Киев, написа „ Ройтерс “.

Освен от танкове, Столтенберг съобщи, че Украйна се нуждае от повече системи за противовъздушна защита, само че също по този начин и от муниции, аварийни елементи и благоприятни условия за поддръжка, с цел да подсигурява, че съществуващите оръжия ще продължат да действат.

Той съобщи, че през последните седмици обстановката по бойните фронтове се е нормализирала, само че че продължителните яростни боеве в източния град Бахмут демонстрират какъв брой е значимо да се обезпечат повече оръжия в поддръжка на Украйна.

През последните седмици Русия се концентрира върху Бахмут, като предходната седмица съобщи, че е превзела миньорския град Соледар в северните околности на града.

„ (Руският) президент (Владимир) Путин не е посочил никакви признаци, че се готви за мир, и по тази причина би трябвало да разбере, че не може да завоюва на бойното поле “, добави Столтенберг.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР