На снимката: Джо Байдън и Владимир ПутинФренският президент Еманюел Макрон

...
На снимката: Джо Байдън и Владимир ПутинФренският президент Еманюел Макрон
Коментари Харесай

Путин и Байдън приеха предложение на Макрон за нова среща на върха, САЩ предупреждават за инвазия в Украйна

На фотографията: Джо Байдън и Владимир Путин
Френският президент Еманюел Макрон е предложил провеждането на нова среща на върха сред съветския водач Владимир Путин и президента на Съединени американски щати Джо Байдън, като и двете страни са приели предлагането по принцип, оповестиха от Елисейския замък.

„Той (Макрон) предложи среща на върха сред президента Байдън и президента Путин, а по-късно и с всички заинтригувани страни по въпросите на сигурността и стратегическата непоклатимост в Европа. Президентите Байдън и Путин одобриха по принцип концепцията за такава среща на върха“, се споделя в изказването.

Отбелязва се, че срещата на върха може да се състои единствено „ако Русия не нахлуе в Украйна“. Москва изрично отхвърля приписваните ѝ от Запада проекти за нахлуване против прилежащата страна.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и външният министър на Русия Сергей Лавров ще приготвят дневния ред на новата среща на върха, по време на срещата си на 24 февруари, прибавиха от Елисейския замък.

По-рано президентът на Съединени американски щати събра на съвещание Съвета за национална сигурност. Сред участниците беше и министърът на финансите Джанет Йелън. Присъствието й се изяснява с оценка на предстоящите вреди върху американската стопанска система поради възможни наказания против Русия.

Стана ясно, че след диалога си с Байдън, Макрон е провел втори диалог с Путин за реализиране на договореността. Той е с продължение на един час и е извършен късно вечерта в неделя, оповестиха от френското президентство.

Двамата водачи към този момент организираха близо двучасов телефонен диалог по-рано в неделя като част от поредност от полемики сред държавните глави, в опит да се откри дипломатическо решение и да се избегне огромен спор в Украйна. На фона на възходящото напрежение Москва заяви, че той е приключил със единодушие по отношение на нуждата от дипломатическо решение на рецесията в Източна Украйна.
Съединени американски щати още веднъж предизвестиха за съветска инвазия в Украйна
За телевизия Си Би Ес държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън сподели, че Байдън е дал ясно да се разбере, че е подготвен да се срещне с Путин във всевъзможен формат в името на попречване на война. Той съобщи, че Съединените щати не биха признали Крим за част от Русия, с цел да избегнат война.

Също пред Си Би Ес Блинкън повтори позицията на формален Вашингтон, че съветският президент Владимир Путин към този момент е взел решение за навлизане. Като удостоверение на опасенията си Блинкън привежда известията, че 30 000 съветски бойци ще останат в Беларус и след приключващите през днешния ден учения.

Посланикът на Руската федерация в Съединени американски щати Анатолий Антонов акцентира пред същата телевизия, че съветско настъпление в Украйна няма и „няма такива планове“.

„Ние не се опитваме да отнемем територии на други страни. Бих желал да потвърдя, че Донбас и Луганск са част от Украйна“, посочи съветският посланик.

Руските медии упрекват Си Би Ес, че „значително“ е „орязала“ изявленията на Антонов в изявлението, излъчено на запис. Те оповестяват за десетки нарушавания на примирието в Източна Украйна, като акцентират, че украинската войска употребява гранатомети, създадени в България. Същите източници оповестяват за починали двама мирни поданици, а общо 53 000 поданици на областите

Украинските медии настояват, че съветски наемници са обстреляли неведнъж селища, намиращи се под контрола на Киев, с тежка артилерия, ситуирана измежду жилищни здания.

И двете страни са единомислещи, че ескалацията на бойните дейности не отслабва към този момент четвърти ден.

Припомняме, че обстановката в Донбас се изостри през последните дни, като самопровъзгласилите се Донецка Народна Република (ДНР) и Луганска Нвародна Република (ЛНР) настояват, че са били обстрелвани от украинските сили за сигурност. Ръководителите на ДНР и ЛНР оповестиха за краткотрайна в Ростовска област заради опасността от навлизане на Украйна.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР