На снимката: Асен Василев и Кирил ПетковДнес народните представители изслушаха

...
На снимката: Асен Василев и Кирил ПетковДнес народните представители изслушаха
Коментари Харесай

Кой посочи на Петков и Василев фирмата Gemcorp?

На фотографията: Асен Василев и Кирил Петков
Днес народните представители изслушаха отчета на безсмислено основаната краткотрайна комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 милиарда $ с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от държавното управление с министър-председател Кирил Петков.

Припомняме, че за ръководител на комисията беше определена Десислава Трифонова  – някогашният началник на Българската организация за вложения, която стана печално известна с това, че за времето си отпред на организацията не съумя да притегли нито една задгранична инвестиция. Тя беше уволнена от поста си в първите дни на Кирил Петков като длъжностен министър на стопанската система. След това Трифонова влезе в депутатските листи на ГЕРБ и даже стана народен представител от партията. Колежката й Теменужка Петкова, под чието ръководство като министър на енергетиката изчезна пътната карта за развиването на газопреносната мрежа, която българското държавно управление подписа с „ Газпром “ пък беше определена за член.

Очевидно е, че ГЕРБ вършат опит да получат реванш на терена на енергетиката, където претърпяха най-сериозните си управнически провали и са уязвими по десетки тематики. Сред тях са гореспоменатото изгубване на пътната карта за развиването на газопреносната мрежа, забавянето на градежа на интерконектора с цели 12 години, и подпомагането на съветския газов монопол в Европа, посредством построяването на „ Балкански поток “, за сметка на българския поданик.

Реално, от ГЕРБ се пробват да обвинят държавно управление, което ръководи единствено 7 месеца, че сякаш са нанесли непоправими вреди на страната.
Какъв е въпросът с Gemcorp?
На 23 март 2022г. в наличието на министър-председателя Кирил Петков, министърът на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за съдействие с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. Документът регламентира съдействието сред страните по отношение на планирането и осъществяването на планове за произвеждане на чиста сила, различни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста сила, развиване на нуклеарната енергетика.

На 28 март в ефира на NOVA тогавашният вицепремиер Асен Василев сподели:

„ Gemcorp “ пристигнаха при нас с представители на американското посолство “.

От американското посолство обаче, няколко дни по-късно, опровергаха не напълно безапелационно тази информация:

„ Нито един представител на държавното управление на Съединени американски щати не се е застъпвал за Gemcorp, пред който и да е бил член на българското държавно управление. Считаме, че изказванията за противоположното са вследствие на неразбирателство. “

След подписването на меморандума се появиха редица спекулации. Една от тях беше, че компаниите, с които е подписан меморандумът са свързани с съветски олигарси. През месец юли държавното управление на Кирил Петков взе решение да приключи противоречивия меморандум.

След като ГЕРБ завоюваха изборите, започнаха обвинявания от тяхна страна, че меморандумът ощетява страната и че той в действителност не е преустановен.

Пред адв. Ивайло Дерменджиев изясни, че меморандумът е необвързващ, както излиза наяве още от заглавието му – “NON-BINDING MEMORANDUM OF UNDERSTANDING ”, необвързващ меморандум за съгласие.

„ Документите с това име – меморандум за съгласие, са необвързващи съглашения, от които не произтичат договорни връзки “, добавя той.

Относно обвиняванията, че меморандумът е непрекратен – той е преустановен най-малко от 27 август. Решението на държавното управление за преустановяване е взето на 20 юли, в последните дни на държавното управление на Петков.  На 27 юли 2022 г министърът на енергетиката Александър Николов е изпратил писмо за преустановяване на меморандума по взаимно единодушие „ до посочените в документа имейли “.

Проверка сподели, че в меморандума написа, че всяка страна може да излезе незабавно от съглашението, в случай че двете страни са съгласни, както и без единодушие, само че с 30 дни предупреждение, освен това без да има неустойки и последствия за отказващия се.

Освен това и изпълнителният шеф на компанията Gemcorp Атанас Бостанджиев съобщи ясно в изявление пред bTV:

„ Меморандумът за партньорство в енергетиката сред „ Gemcorp “ и страната е преустановен още на 23 юли тази година и няма никакви учредения да се търсят каквито и да е искания от двете страни. Темата се експлоатира за политически дивиденти и по тази причина още един път декларирам, че връзките с държавното управление на страната са прекъснати “, споделя той.
Заключението от отчета: Сключен бил небрежно
Докато е бил министър-председател, съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков скоростно е подписал меморандума за съгласие с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation., без да разпореди инспекции на ДАНС за двете участващи в консорциума компании. Това е главното умозаключение от инспекцията на особено основаната парламентарна комисия за меморандума с Gemcorp.

Председателката на комисията Трифонова упрекна, че от Политическа партия са възнамерявали да откраднат целия комплекс „ Марица Изток “ и точно това желание стои зад подписването на меморандума. „ Длъжни сме да ви разобличим “, отсече тя към Политическа партия от парламентарната естрада.

Венко Сабрутев от „ Продължаваме промяната “ (ПП) „ поздрави “ Трифонова за поредните ѝ дейности: „ Като началник на „ Българска организация по вложения “ тя не откри един лев за България и същото направи и в тази комисия – не откри един лев! “.

„ Временната комисия организира две съвещания, в които се запознахме с елементи с подписания и преустановен към този момент меморандум. Изслушахме някогашния министър на енергетиката, настоящите министри на енергетиката и защитата и шефа на ДАНС. И с цел да се трансформира в същински приятелски съд от времето на соца, комисията реши да гласоподава чуване на Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова. Само папата не повикахме и с цел да покаже цялостната си непросветеност. Временната комисия водена от Десислава Трифонова изисква да изслуша настоящи депутати по време на пленарно съвещание “, сподели Венко Сабрутев от Политическа партия.
Кирил Петков  съпостави сагата Gemkorp със остарял анекдот
„ Попитали радио „ Реван “. Вярно ли е, че България са изнесли от Япония 500 компютъра. Има нещо правилно, дало отговор радиото. Само че, не са били 500 компютъра, а са били 500 хиляди Не били компютри, а компоти. Не били за Япония, а за Германия. Не били изнесени а били върнати. “

„ Та и тук по този начин сътрудници. И тук не е контракт, а необвързващ меморандум,  не е за източване на средства, а за привличане на вложения, не е за 1 милиарда $, та даже няма никаква сума посочена, не министър-председателят го е сключил, а е преустановен от Министерски съвет, не е за нанасени вреди на страната, а в противен случай. Прекратен е от всички страни без никакви искания за страната “, изясни Петков.

Няма да споделям, че меморандума е основан на неверни интерпетации и, че заблуждава българските жители. Първата дума на първата страница е „ необвързващ “. Целия документ е 9 страници, до момента в който отчета за него са 175 стр. И часовете изхабено време на депутатие и министрите е изхабило и огромен публичен запас “, разяснява още по тематиката съпредседателят на „ Промяната “

„ В самият меморандум няма на никое място 1 милиарда $, нито дума обвързвана с валута и сума. Този документ не приказва за взимане на средства от страната, а за да се привлекат дългострочни вложители “, сподели още той.

Във всеки случай казусът Gemcorp ще остане не напълно обяснен за българската аудитория и ще слушаме спорни версии за него още доста дълго време. Истината е, че не са осъществявани никакви търговски дейности или заплащания към Gemcorp и няма никакви действителни вреди за България. Дори и този необвързващ меморандум да демонстрира управническа непохватност, то би трябвало да подчертаваме, че няма вреди за българските жители, за разлика от доста други контракти през последните 12 години, сключвани най-вече с съветски компании които ощетиха и не престават да ощетяват страната и данъкоплатците с милиарди.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР