На снимката – инженерите работят по космическия апарат “Ирис, монтиран

...
На снимката – инженерите работят по космическия апарат “Ирис, монтиран
Коментари Харесай

НАСА ще изстреля “Ирис”, нов космически апарат за изучаване на Слънцето!

 IRIS satellite

На фотографията – инженерите работят по галактическия уред “Ирис ”, инсталиран към ракетата “Пегас ”, която ще го изстреля в околоземна орбита. Photo credit: VAFB/Rnady Beaudoin

Космическата задача “Ирис ” (на англ. IRIS, редуциране от Interface Region Imaging Spectrograph), има ултравиолетов телескоп и ще следи към 1% от слънчевата повърхнина.

“Космическата задача ‘Ирис’ ще разкрие слънчевата хромосфера в доста по-големи елементи, в сравнение с в миналото са били следени ”, оповестява Адриан Доу от плана. “Считам, че сме предопределени да забележим неща, които в никакъв случай не сме виждали ”.

“Ирис ” ще бъде едно положително допълнение към съществуващи задачи, включително “Хинод ” и “Сдо ” и дружно с тях ще учи по какъв начин слънчевата атмосфера оказва въздействие върху Земята. Докато “Сдо ” и “Хинод ” следят слънчевата повърхнина и външната атмосфера, то “Ирис ” ще следи района сред тях.

Учените, работещи по плана “Ирис ”, разказват задачата като микроскоп към телескопа на “Сдо ”.

Всяко изстрелване на галактическа задача крие своите опасности. В космонавтиката постоянно ще имат триумфи и провали, само че особено за тази нощ учените се надяват да реализират триумф при изстрелването. Ракетата “Пегас ” е единствената крилаа ракета в инвенторията на НАСА и е подобаваща за дребни апарати като “Ирис ”.

“Пегас е извънредно надеждна ракета за НАСА ”, оповестява Тим Дън, шеф по изстрелването към “Ирис ”. “Ние сме изстреляли сполучливо общо 18 задачи. Екипът е доста динамичен и еластичен. Той може да реализира голяма работа за доста малко време ”.

Засега обаче полетът на “Пегас ” може да е финален – освен това – ракетата е застрашена от пенсиониране и извеждане от употреба, тъй като няма бъдещи планувани полети за нея. Навремето НАСА планираше да изстреля с ракетата галактически телескоп GEMS, само че предходната година планът беше спрян. Засега компанията, виновна за градежа на “Пегас ” – Орбитал възнамерява да търси други клиенти за ракетата си отвън НАСА, само че заради липса на работа не е изключено да има и съкращения на работен личен състав.

По информация от: НАСА

 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР