На снимка от космическия телескоп Хъбъл астрономите са видели мост

...
На снимка от космическия телескоп Хъбъл астрономите са видели мост
Коментари Харесай

Заснеха черна дупка, която не поглъща звезди, а ги създава

На фотография от галактическия телескоп " Хъбъл " астрономите са видели мост от парещ газ, който свързва черна дупка в центъра на галактиката джудже Henize 2-10 и близкия район на звездообразуване. Данните за скоростта на приключване на газ от черната дупка и възрастта на звездите демонстрират причинно-следствена връзка сред двете. Резултатите са оповестени в списание „ Nature “.

Черните дупки нормално се показват като чудовища във Вселената, които раздират приближаващите се звезди и гълтам тяхната материя. Данните от телескопа " Хъбъл " демонстрират черната дупка в центъра на галактиката Henize 2-10 в нова светлина. Тя не потиска, а подтиква образуването на звезди към нея. Снимките от „ Хъбъл “ и спектроскопските резултати демонстрират приключване на газ от черната дупка към региона, където се раждат ярките звезди.



Галактиката джудже Henize 2-10 се намира на към 30 милиона светлинни години от нас, в южното съзвездие Пиксид. В него има към 10 пъти по-малко звезди от Млечния път, а в центъра му се намира солидна черна дупка. Тази дребна вселена е в центъра на вниманието на астрономите от десетилетие насам поради дебата за опцията за съществуването на солидни черни дупки в непропорционално дребни галактики.

Изображението на централната област на галактиката джудже Henize 2-10 с образуване на звезди демонстрира приключване или мост от парещ газ, който свързва солидната черна дупка на галактиката с област на образуване на звезди, намираща се на 230 светлинни години.

Учените считат, че преди няколко милиона години поток от парещ газ се е блъснал в компактен газов облак и се е популяризирал " като вода от маркуч, попаднал в купчина тиня ". Сега скупчванията на млади звезди се подреждат перпендикулярно на потока, маркирайки пътя на неговото разпространяване. Данните демонстрират, че газовият поток се е движил със скорост към 1,6 милиона километра в час.

" Henize 2-10 е задоволително близо, на разстояние от единствено 30 милиона светлинни години, с цел да може „ Хъбъл “ доста ясно да записва както изображения, по този начин и спектроскопични доказателства за приключването на потока от черната дупка. Изненадата беше, че вместо да потиска образуването на звезди, черната дупка предизвика раждането на нови звезди ", споделя Закари Шуте, водещ създател на проучването.

Авторите показват, че в по-големите галактики нормално се следи противоположният резултат - материалът, попадащ върху черна дупка, се гълтам от близките магнитни полета, образувайки пламтящи струи плазма - струи, движещи се със скорост, близка до тази на светлината. Газовите облаци по пътя на струите се нагряват над границата, на която могат да се образуват звезди. Но в тази ситуация с по-малката черна дупка в Henize 2-10 газът е задоволително сбит, с цел да провокира формиране на нови звезди.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР