На сайта на Интерпол от списъка с издирваните лица е

...
На сайта на Интерпол от списъка с издирваните лица е
Коментари Харесай

Рамуш Харадинай е изваден от списъка с издирвани лица на Интерпол​

На уеб страницата на Интерпол от листата с търсените лица е отстранено името на косовския министър председател Рамуш Харадинай, против който Сърбия издаде интернационална заповед за арест, заяви Танюг. В уеб страницата на Интерпол името на Харадинай се намираше в лист с 18 лица от Косово, които са търсени от Сърбия. Министърът на правораздаването на Косово съобщи, че с това се отстранява пречката Харадинай да излиза от страната.

 © фотография: Българска телеграфна агенция / АРХИВ  Арестуваха Рамуш Харадинай Арестуваха Рамуш Харадинай
Бившият министър председател на Косово Рамуш Харадинай е задържан във Франция по искане на Сърбия.

По-рано тази година Рамуш Харадинай, някогашен косовски размирен водач, който през септември стана министър председател, бе задържан във Франция по заповед за арест, издадена от Сърбия. Той бе освободен, откакто френски съд отхвърли настояването за екстрадиция на Белград.

Днес аз бях осведомен, че Интерпол е премахнал 18 души от Косово, които са търсени от Сърбия, и този лист включва и Рамуш Харадинай, съобщи Абелард Тахири, министър на правораздаването на Косово пред Ройтерс. След днешното решение всички тези хора са свободни да пътуват отвън страната без проблем, сподели той.
Харадинай и другите бяха търсени от Сърбия за осъществяване на военни закононарушения.

Сърбия упреква Харадинай в ликвидиране на сърби в края на войната в Косово. Конфликтът през 1998-99г. завърши откакто НАТО бомбардира СР Югославия, която тогава се състоеше от Сърбия и Черна гора, в продължение на 78 дни, с цел да принуди Белград да изтегли войските си от Косово и да спре акцията против етническите албанци.

Харадинай, който бе два пъти съден и оневинен от трибунала на Организация на обединените нации за военните закононарушения в Хага, отхвърля да е правил закононарушения. Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, само че Сърбия отхвърля да признае своята отделилата се някогашна област.
 Рамуш Харадинай чака да бъде освободен от френския съд Рамуш Харадинай чака да бъде освободен от френския съд
Бившият косовски министър председател и водач на Алианс за бъдещето на Косово Рамуш Харадинай, който бе задържан при започване на януари във Франция по искане на Сър...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР